Werkgroep studeert op datacontainer naast kas

Dit artikel delen:

Een werkgroep studeert op de mogelijkheden om datacenters in zeecontainers te plaatsen naast kassen in tuinbouwgebieden. De tuinders leveren elektriciteit in ruil voor de restwarmte van het datacenter. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Sun Microsystems, Rabobank, TNO en de ministeries van Landbouw en Defensie. Een plan voor een proef is in voorbereiding.

Het plan is ontstaan bij een medewerker van een datacenter van Defensie. Uitbreiding van dit datacenter is lastig, door het ontbreken van de benodigde elektriciteit. Het datacenter staat op een boogscheut afstand van het kassengebied in het Westland. Tuinders produceren bij het omzetten van gas in warmte en kooldioxide voor hun gewassen elektriciteit die zij zelf niet gebruiken.

Met de restwarmte van de datacenters kunnen tuinders besparen op gas voor het verwarmen van hun kassen. Ict-leverancier Sun Microsystems levert complete datacenters in een zeecontainer, die naast een kas kunnen worden neergezet.

Financiering

De proef is afhankelijk van het rondkomen van de financiering. Daarvoor is de tijd echter ongunstig. Onder tuinders is er groot enthousiasme om via de verkoop van elektriciteit de eigen kosten te drukken. Voor de koppeling van het datacenter en de kas is wel een investering nodig. Door lage opbrengstprijzen van vruchtgroenten en bloemen zitten veel tuinders op dit moment krap bij kas.

Ict-leverancier Sun Microsystems werd eerder dit jaar overgenomen door software-onderneming Oracle. Daar is de aandacht nu vooral gericht op de integratie binnen de organisatie van de nieuwe eigenaar. De werkgroep voor datacenters naast kassen is in april van dit jaar voor het laatst bijeen geweest.

Parthenon

De onderneming Parthenon Data Centres start begin 2010 met de bouw van een datacenter in het kassengebied Agriport A7 in de Noord-Hollandse Wieringermeer. Dit datacenter is niet mobiel. De restwarmte van het gebouw wordt aan de tuinders geleverd. Op momenten dat zij geen warmte nodig hebben wordt deze opgeslagen in de grond. Het datacenter krijgt goedkope stroom geleverd van de tuinders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Defensie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-21T16:43:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.