Eerste fase project e-Norm afgerond

Met de publicatie van het Referentiemodel Breedband is de eerste fase van het project e-Norm afgerond.

Het referentiemodel is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, naar aanleiding van het advies van de Impulscommissie Breedband aan minister Brinkhorst in 2004. Het biedt een leidraad voor gemeenten, woningcorporaties, adviseurs en iedere andere betrokkene bij beslissingen over breedbandprojecten.

Op www.wikibreedband.nl staat het ontwerp van het Referentiemodel Breedband dat is opgesteld door de commissie e-Norm van NEN, het centrum van normalisatie, onder leiding van Roel Pieper. Iedereen kan nu verder helpen het model verder te ontwikkelen.

Hiermee doorbreekt NEN de gebruikelijke normalisatieprocedure. Het webdocument is gepubliceerd als 'wiki', zodat belangstellenden samen kunnen werken aan de verdere ontwikkeling. "Mij wordt vaak gevraagd wanneer het rapport klaar is, maar zo werkt het niet. Wikibreedband moet een actuele bron van kennis zijn, die aansluit op een steeds veranderende markt en technologie. Dat bereik je niet met een afgestempeld document dat vervolgens in de la verdwijnt", zegt Pieper.

De volgende fase van het project is vooral gericht op de invoering. Pieper: "Er komt een platform dat het maken van afspraken op basis vna het referentiemodel stimuleert en deskundig begeleidt. Dat is een zaak voor markt én overheid. Alleen in een publiek-private samenwerkingen kunnen we het uiteindelijke doel bereiken: interoperabiliteit in de breedbandinfrastructuur."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-30T11:41:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.