Intel volgt voorbeeld AMD met open socket

Intel wil ook de socket-specificaties van zijn serverprocessoren openbaar maken. Het kondigt dit deze week aan op zijn ontwikkelaarsbijeenkomst IDF en volgt daarmee het voorbeeld van concurrent AMD.

De producent van concurrerende x86-processoren presenteerde vorige week zijn plannen uit om de socket van zijn serverchip Opteron open te stellen voor chip- en computerfabrikanten. Dit moet chipproducenten een standaard – en dus goedkoper – platform bieden, serverleveranciers in staat stellen zich te differentiëren en voor de betreffende insteekchips zelf een hoger prestatieniveau mogelijk maken. Mogelijke toepassingen zijn speciale co-processoren voor encryptie, maar ook chips voor grafische versnelling.

Intel is hetzelfde van plan; het wil nu extensies openstellen voor systeembussen als PCI Express zodat derden co-processoren kunnen ontwikkelen voor Xeon-moederborden. Daarnaast werft de Xeon-producent partners die dit ook doen voor zijn komende combinatie-socket. Die Common System Interface (CSI) vormt een universele aansluiting voor zijn semi-64-bit (van oorsprong 32-bit) Xeon- en zijn 64-bit Itanium-processoren. Deze nieuwe technologie moet in 2008 op de markt verschijnen en zou dan debuteren voor de Tukwila-generatie van de Itanium.

CSI biedt naar verwachting ook snellere verbindingen tussen processoren, de diverse kernen (cores) daarin en componenten als het systeemgeheugen. Daarnaast zou de geheugencontroller ingebouwd worden in de processor. Beide zijn in reactie op de Hypertransport-verbinding die AMD al enkele jaren gebruikt voor zijn processoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-25T14:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.