Gartner 'adviseert' Apple hardware uit te besteden

Gartner stelt dat Apple moet stoppen met het zelf maken van hardware; het kan dat beter uitbesteden, bijvoorbeeld aan Dell. Het onderzoeksbureau komt met deze opmerkelijke analyse op een moment dat Apple's Mac-verkoop nieuwe hoogtes bereikt.

De computerproducent heeft afgelopen kwartaal meer Macs verkocht dan ooit. Het aantal verkochte Macintosh-computers kwam uit op 1,61 miljoen stuks, wat een omzet van 2,2 miljard opleverde. Dat is 45 procent van Apple's omzet voor dat kwartaal. Vooral de laptops deden het goed met 1,3 miljard dollar omzet, ofwel 27 procent van de totale bedrijfsomzet. De desktopmachines leverden met 624.000 verkochte exemplaren 869 miljoen dollar omzet (18 procent) op. Het restant bestaat uit Apple's servers.

Apple dankt deze groei naar eigen zeggen aan de overstap van PowerPC- naar Intel-processoren. De zware desktopmachines Mac Pro waren daarbij de laatste die overgingen. Analist Gene Munster van marktmonitor Piper Jaffray zegt dat de Mac-maker zijn beloftes waarmaakt. "Het is ook een teken dat Apple de ommezwaai heeft gemaakt van niche-speler naar een speler die de concurrentie aangaat met de grote jongens."

In de Verenigde Staten is Apple volgens cijfers van Gartner bijna de nummer drie, Gateway, voorbijgestreefd. Het verkocht afgelopen kwartaal slechts 38.000 computers minder dan die directe pc-producent, die zich enige tijd terug heeft teruggetrokken tot de Amerikaanse thuismarkt.

Toch meent onderzoeksbureau Gartner dat Apple beter het bijltje erbij neer kan gooien, wat betreft de hardware. Het zou de eigen ontwerpen in licentie moeten verlenen aan een grote pc-producent, zoals Dell. Volgens Gartner is de huidige afzetgroei namelijk niet vol te houden. De hoge marges die het bedrijf geniet, volgens het bureau tot wel 40 procent, komen namelijk voort uit het feit dat componentenleveranciers als Intel forse kortingen geven en daarmee Apple steunen.

HP heeft nu echter bij Intel soortgelijke kortingen bedongen als die massaleverancier Dell krijgt. Apple zou dus niet lang meer een voorkeursbehandeling genieten van de processorproducent, luidt de prognose van Gartner. De recente (en nog lopende) reorganisatie bij Intel draagt hier ook aan bij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-20T12:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.