HP doet aanval op de mainframe-markt

HP doet een nieuwe poging om mainframe-klanten te interesseren voor zijn Unix-platform. Het concern biedt samen met Intel en Oracle een alternatief voor de mainframe. Bijbehorende migratiediensten moeten aarzelende afnemers dit keer wel over de streep trekken.

HP ceo Mark Hurd onthulde op de Oracle OpenWorld bijeenkomst het Application Modernization Initiative. Dit alternatief voor de mainframe draait op de Integrity-serverlijn van HP met de Itanium-chip van Intel. Het Unix-alternatief van HP is voorzien van virtualisatiemogelijkheden via de Virtual Server Environment-technologie van HP. Oracle levert de database (10g), bijbehorende middleware (Fusion) en Oracle Enterprise Manager/Grid Control. Het gebruik van virtualisatie, clustering en vergaande applicatie- en systeembeheervoorzieningen moet mainframe-gebruikers overtuigen dat het open alternatief dit keer wel solide genoeg is voor een migratie.

Volgens de drie initiatiefnemers zijn bestaande mainframe-klanten op dit moment meer dan anders op zoek naar alternatieven voor hun mainframe. Een van de redenen daarvoor is dat de kennis over programmeertalen op de mainframe lijkt uit te sterven. Volgens HP zou 80 procent van de mainframe-gebruikers een overstap overwegen als ze de risico's van deze keuze goed kunnen inschatten. Tegelijkertijd zijn bedrijven ook op zoek naar een nieuw platform voor het bouwen van een service oriented architecture. Mainframe-gebruikers zitten op dit moment alleen wel met handen en voeten aan dit platform vast vanwege de beschikbaarheid, de grote verwerkingscapaciteit maar vooral ook door de applicaties die alleen op de mainframe draaien. Mainframe-gebruikers zien het leeuwendeel van hun it-budget tot soms wel 70 procent opgaan aan het onderhoud van legacy-applicaties.

Mainframe-bezitters zijn alleen bereid om de in hun ogen risicovolle overstap te nemen als ze goed begeleid en uitgebreid geadviseerd worden. HP heeft er daarom voor gekozen om bedrijven die de overstap wagen te bedienen vanuit zijn dienstentak en niet vanuit de server- en opslagafdelingen binnen het concern. Deze adviestak, die sinds vorig jaar bedrijven begeleidt bij migraties, heeft een verzameling diensten aan boord om legacy software te analyseren en te herschrijven. Zo worden Cobol-applicaties met hulpmiddelen van Clarity en Tmax Soft omgewerkt. Ook is de Cobol Cics-omgeving te emuleren, zodat legacy-systemen op het Unix-platform hun werk kunnen blijven doen. Referentiemodellen van het nieuwe platform komen in de vijf soa-kenniscentra te draaien die HP vorig jaar in het leven geroepen heeft.

"De grootste klus die de initiatiefnemers moeten klaren is een mentaliteitsverandering bij mainframe-gebruikers", zei John Pickett, binnen HP verantwoordelijk voor het mainframe-alternatief, tegen de Amerikaanse nieuwsdienst Computerwire. "Zeer weinig afnemers hebben een goed beeld van hun legacy-applicaties. Er zijn zeker applicaties te vinden die belangrijk zijn maar zonder al teveel technische moeite gemakkelijk over te plaatsen. Voor het afhandelen van printopdrachten bijvoorbeeld of het verwerken van formulieren zijn standaardapplicaties voorhanden op het Unix-platform."

Twee walletjes
Oracle zet zijn geld in op het Unix-initiatief van HP maar blijft ook vasthouden aan de mainframe-wereld. Op de Open World-bijeenkomst meldde het bedrijf dat het naast de deelname aan het Application Modernisation Initiative met Intel en HP een nieuwe overeenkomst heeft gesloten met IBM om de Oracle database en middleware ook te laten draaien op de nieuwe IBM mainframe System Z met Linux als besturingssysteem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-01T09:11:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.