Palm koopt licentie op broncode Palm OS

Palm heeft een overeenkomst gesloten met het Japanse bedrijf Access voor de broncode van het Palm OS. De pda- en smartphone-fabrikant koopt voor 44 miljoen dollar het recht om het besturingssysteem voor zijn apparaten te gebruiken en zelfs te wijzigen.

Het betreft een niet-exclusieve licentieovereenkomst met Access, die in september vorig jaar de in 2003 afgestoten softwaretak (PalmSource) van de handcomputerfabrikant overnam voor 324 miljoen dollar. De overgebleven hardwaretak (oorspronkelijk PalmOne geheten) heeft nu een doorlopende licentie voor de huidige generatie (codenaam Garnet) van het Palm OS.

De overeenkomst omvat ook de mogelijkheid wijzigingen door te voeren. Dit geeft Palm de mogelijkheid een nieuw besturingssysteem te maken mét elementen van Garnet waardoor applicatie-compatibiliteit gegarandeerd kan zijn. Access liet vorige maand weten dat het de merknaam PalmSource schrapt en het Palm OS opneemt in het eigen Access-merk.

In maart doken er al berichten op dat Palm, dat eerder weer smartphonebedrijf Treo had ingelijfd, aan een eigen besturingssysteem werkt. Dit zou gebaseerd zijn op Linux, mogelijk de aangepaste distributie van ingebedde softwareleverancier Wind River. Ook Access werkt aan Linux voor ingebedde toepassingen, zoals pda's en smartphones. Ondertussen levert Palm ook al smartphones met het Windows Mobile-besturingssysteem van Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-08T11:37:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.