Lucent-topman leidt Alcatel Lucent Nederland

Net als in het Parijse hoofdkantoor waar voormalig Lucent topvrouw Patricia Russo aan het hoofd staat van Alcatel Lucent krijgt bij de Nederlandse organisatie voormalig Lucent-directeur Coert de Boer de leiding. Over de praktische uitwerking van de fusie in Nederland en in de producten is nog weinig bekend.

Belangrijke reden voor de overname van Lucent door Alcatel is verlaging van de kosten. In totaal verwacht het concern door de overname 1,4 miljard euro te besparen. De Alcatel Lucent combinatie is Ericsson gepasseerd op de ranglijst van grote telecomfabrikanten. Ericsson zette in 2005 21,6 miljard dollar om. De gecombineerde omzet van Alcatel Lucent kwam vorig jaar uit op 26 miljard dollar. Er is al jaren een consolidatieslag bezig onder telecomfabrikanten. "In de VS zijn er op dit moment nog maar drie grote telecombedrijven over naast de kabelaars: Cingular, Verizon en AT&T. Dit gaat ook plaatsvinden in Europa. Telecombedrijven zullen samengaan of activiteiten combineren. Per saldo blijven er dan minder afnemers over", aldus De Boer. Ericsson kocht recent Marconi op en Nokia nam de telecomtak van Siemens over.

Alcatel Lucent heeft aangekondigd dat er een personeelsreductie van 10 procent komt. Het is nog niet duidelijk hoe deze reorganisatie precies doorwerkt in Nederland. Er werken op dit moment 750 mensen bij het concern. "De komende maanden wordt er meer bekend. Er zullen functies komen te vervallen door overlap. Tegelijkertijd zijn er activiteiten die groeien, waardoor personeel door kan stromen naar een andere functie", aldus De Boer. De Boer werkte zchttien jaar voor Lucent. De laatste paar jaar was hij Emea-directeur van de afdeling onderhoud en implementatie bij Lucent.

Door het samengaan met Alcatel komt Lucent als concurrent tegenover Avaya te staan. Deze specialist in telecomoplossingen voor de bedrijvenmarkt kwam in 2000 los te staan van Lucent om de bedrijvenmarkt beter te kunnen bedienen. Het fusiebedrijf kiest voor de telefooncentrales van Alcatel. "Alcatel Lucent en Avaya zijn nu inderdaad elkaars concurrent in de bedrijvenmarkt. Deze markt wordt belangrijker voor ons, omdat er bij grote internationals nu al te zien is dat de systemen van de telco's en de bedrijven steeds nauwer met elkaar verweven raken. Het is belangrijk om beide ‘afnemers' goed te kunnen bedienen", aldus De Boer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het concurrent worden van een eerder eigen bedrijfsonderdeel hebben AT&T en later Avaya al eerder meegemaakt toen de Philipstak voor bedrijfscentrales eerder niet naar hen overkwam. Dit oude Philips-onderdeel is vervolgens weer bij NEC terechtgekomen, zij het onder de merknaam Philips/NEC. Maar concurrent in bedrijfs-ICT zijn ze zeker.
Interessanter wordt de vraag of de innovatiekracht die zowel Alcatel als Lucent in hoge mate bezitten in de nieuwe combinatie beter tot hun recht komt en de portfolio in ICT breed genoeg is afgedekt. Dat beter afdekken van de portfolio was immers ook de ratio achter de Siemens/Nokia combi.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-12T12:28:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.