Virtualisatie hot bij Nederlandse bedrijven

Virtualisatie is voor organisaties de manier om kosten te besparen en flexibeler te kunnen werken. Vandaar dat veel Nederlandse organisaties met virtualisatie bezig zijn.

Peter Vermeulen van onderzoeksbureau IDC ziet met name grote organisaties aan de slag gaan met virtualisatie. "Het is vooral interessant voor de organisaties met een groter serverpark. Het zijn organisaties die een consolidatieslag achter de rug hebben of waar er één aankomt", zegt research manager Vermeulen. Voorzitter van de VMWare gebruikersvereniging Bouke Groenescheij heeft een wat ander beeld. "Het is voor bedrijven met twee tot drie servers al kostenbesparend. Die zijn er ook mee bezig". In alle sectoren worden virtualisatieprojecten gestart.

Uit onderzoek van VNU Exhibitions België onder 310 oud-bezoekers van Infosecurity.be blijkt dat 59 procent van de ondervraagden in hun organisatie gebruik maakt van virtualisatie. 15 Procent van de ondervraagde organisaties heeft plannen om virtualisatie in 2007 in te zetten. "Dat vind ik hoog. Vergeleken met Nederland ligt België drie jaar achter. Ons land behoort, samen met Groot-Brittannië en Duitsland, tot één van de voorlopers", zegt Groenescheij.

Vage term
Kostenbesparing is voor de Belgische bezoekers van Infosecurity dé reden om virtualisatie toe te passen. "Op het eerste gezicht is kostenbesparing vaak de belangrijkste reden. Gaandeweg ontdekken organisaties meer voordelen, zoals dat de bussiness flexibeler kan werken", zegt Vermeulen. "Kostenbesparing verkoopt het beste aan de directie", vult Groenescheij aan. Vermeulen merkt dat het vaak lastig is virtualisatie aan business-mensen uit te leggen. "Sommigen gebruiken het woord niet, omdat de term een beetje vaag is. Het roept meer vragen op dan dat het beantwoordt", zegt hij.

Vermeulen denkt dat er nog voldoende groei zit in virtualisatie. Dat komt overeen met voorspellingen van onderzoeksbureau Gartner. Groenescheij denkt dat het omslagpunt voor de massale acceptatie al is geweest.

De twee voornaamste toepassingsgebieden zijn virtualisatie van servers en van opslag. Dat blijkt ook uit het Belgische onderzoek. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat het serverbeheer de belangrijkste toepassing is. Opslagvirtualisatie is een goede tweede.

Groenescheij: "Eigenlijk wordt alles gevirtualiseerd. Het is ook heel wisselend waar bedrijven mee beginnen. En vaak zijn ze zich helemaal niet bewust dat ze al met virtualisatie bezig zijn. Een voorbeeld van applicatievirtualisatie is Java. Daar zijn heel veel bedrijven mee bezig." Vermeulen herkent dat. "Bedrijven gebruiken nu al veel netwerkvirtualisatie. Maar dat is zo ingebakken in de organisatie, mensen denken daar helemaal niet aan als virtualisatie, terwijl ze dat al heel lang toepassen".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kijk voor meer informatie over VMware op de gebruikersgroep: http://www.vmug.nl
Hier is te zien hoe levendig Server virtualisatie is...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-07T10:23:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.