Nieuw geheugen duizend maal zuiniger dan flash

usb kaart

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw type computergeheugen ontwikkeld dat volgens hen duizend keer zuiniger is dan flashgeheugen en tien keer zo goedkoop.

Onderzoekers van het State Center for Applied Nanoionics hebben een nieuw type computergeheugen ontwikkeld waarbij geladen koperdeeltjes op moleculair niveau worden gemanipuleerd. "Een usb-stick met ons geheugen zou een Terabyte aan informatie kunnen opslaan", zegt directeur Michael Kozicki in Wired. "Je zou elke gebeurtenis in je leven kunnen filmen en opslaan."

De nieuwe technologie heet PMC, dat staat voor programmable metallization cell. PMC werkt totaal anders dan normale dataopslag op flash drives. In plaats van bits op te slaan als elektronische lading, wordt voor elke bit een nieuwe brug gebouwd tussen twee elektrodes. Zo'n brug representeert dus een één, terwijl geen brug nul betekent.

Deze wonderbaarlijke opslagmethode, waarbij realtime bruggen worden opgebouwd en afgebroken, vindt zijn oorsprong in de nano-ionics, een technologie voor het verplaatsen en transformeren van postitief geladen atomen.

Volgens Wired hebben al drie bedrijven via de spinn-of Axon Technologies een licentie genomen op de nieuwe technologie: chipfabrikant Micron Technology, computergeheugenleverancier Qimonda en Adesto, een startende chipfabrikant in de Silicon Valley.

Tegelijk heeft Samsung aangekondigd dat het de eerste 64Gb NAND flashgeheugenchip heeft ontwikkeld op basis van een 30 nanometer productieproces. Op basis van deze chip kunnen geheugenkaarten worden gebouwd van maximaal 128 GB en solid state schijven (SSD) van een halve Terabyte.

Een SSD ziet er op het eerste gezicht uit als een harde schijf en wordt ook zo gebruikt, maar bestaat uit flashgeheugenchips. Omdat een SSD geen bewegende delen heeft zoals een harde schijf, is hij beduidend sneller en gaat minder snel stuk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als nu ook de levensduur beter is.....

Wat veel belangrijker is : hoeveel keer er op geschreven kan worden voordat ie fouten geeft. Bij normale harde schijven ligt dit aantal boven de 100.000-en (geloof ik). Bij flash-geheugen ligt dit meer in de orde van 1000-en. Dat bepaald mede de levensduur en het toepassingsgebied.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-29T11:07:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.