IBM valt Sun aan met RS/6000 en Unix

IBM versterkt zijn aanval op Sun Microsystems met de introductie van nieuwe RS/6000-systemen en Unix-software. Vorige week zette Big Blue het offensief tegen Sun in met de introductie van de Netfinity 4000R, die speciaal bedoeld is voor Internet-aanbieders (zie: Computable Online, IBM valt Sun aan met Intimidator).

Nu is de RS/6000-reeks uitgebreid met twee basismachines, Power3 smp-knooppunten en de T70 technische server, zoals verwacht (zie: Computable Online,Vernieuwde RS/6000 in de startblokken). Het belangrijkste nieuws vormen de RS/6000 S80 en B50. Eerstgenoemde, bekend onder de codenaam 'Magic Box', maakt gebruik van maximaal 24 Power4-processoren, de eerste volledig op koper gebaseerde microprocessoren. Er is ook een geclusterde versie van deze machine beschikbaar. De HA-S80 is met name geschikt voor grote Unix-gebruikers. De B50, ofwel Pizzazz, is de RS/6000 equivalent van de Netfinity 4000R. Voor deze machine is ook een nieuw opslag-subsysteem beschikbaar, de 2104 ESP 'Oyster'. Deze geeft gebruikers meer dan 0,33 terabytes aan opslag.
Gelijktijdig met deze aankondiging is ook versie 4.3.3 van AIX vrijgegeven. Daarin zijn een groot aantal elementen van de mainframeservers opgenomen.
Hoewel Sun al een groot deel van de isp-markt (Internet service providers) in handen heeft, denkt IBM met de Netfinity 4000R en de nieuwe RS/6000-systemen een goed wapen voor de strijd te hebben. De Sun-servers draaien voornamelijk op Suns eigen besturingssysteem. De Netfinity van IBM is daarentegen de eerste die primair onder Windows NT draait.
In de loop van dit jaar staan ook speciale software, services en financieringsmogelijkheden voor Internet-aanbieders bij IBM op de agenda.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-14T00:00:00.000Z Redactie Computable