Vijf storagetrends voor 2008

File-virtualisatie is de trend op het gebied van opslag. Dat blijkt uit onderzoek onder bezoekers van Vision & Focus 2008, dat georganiseerd is door ISIT en Telindus. De bezoekers gaven vijf storagetrends.

1. File-vitualisatie

Veel bedrijven onderzoeken momenteel de mogelijkheden van file virtualisatie. "Door file virtualisatie is het mogelijk locatieonafhankelijk op te slaan. Data kan verplaatst worden zonder downtime op fileniveau, de beschikbare ruimte voor data wordt opgeteld over meerdere heterogene fileservers, er is een transparante tiering van data zonder stubs en loadbalancing wordt toegepast. Dit alles maakt file virtualisatie een goede oplossing voor grote volumes," zegt Jerry Rozeman, manager consultancy bij ISIT.

2. De-duplicatie


De meerderheid van de bezoekers gaf aan geïnteresseerd te zijn in de-duplicatie.
Bij de-duplicatie worden identieke diskblokken eenmalig opgeslagen in een disk gebaseerde backup. Er zijn twee verschillende uitvoeringsvormen van de-duplicatie, namelijk VTL target, waarbij VTL met de-duplicatie de tapelibrary vervangt, en host software waarbij de-duplicatie software de backup software vervangt.

3. Grid storage


Grid storage bestaat uit een systeem dat is opgebouwd uit meerdere nodes van individuele systemen. Voordelen hiervan zijn onder andere hoge schaalbaarheid zonder downtime, locatieonafhankelijkheid door gebruik van IP, de mogelijkheid om klein te beginnen en groot te eindigen en het eenvoudige hardware lifecycle management.

4. Green disks


Minder dan de helft van de bezoekers van Vision & Focus heeft groene datacenters hoog op de agenda staan. Green disks is, volgens Rozeman, een manier om stroomverbruik te verminderen. "Primair zijn deze disks voor back-up en archivering. Niet actieve diskdrives worden uitgeschakeld waardoor minder stroom wordt verbruikt. Wij hebben in de praktijk gezien dat hierdoor datacenters in staat zijn hun stroomverbruik met 75 procent terug te brengen. Dit levert aanzienlijke kostenbesparingen op."

5. Thin provisioning

Bij thin provisioning krijgt niet elke server meer storage toegewezen dan daadwerkelijk nodig is. Dit vereenvoudigt het beheer en zorgt voor efficiënt gebruik van de diskcapaciteit. Op de vraag of men kiest voor thin provisioning indien hun storage systeem dit ondersteunt, antwoordde meer dan de helft van de ondervraagden dat zij de voordelen van thin provisioning zien. Opvallend was dat 36 procent aangaf thin provisioning te riskant te vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Bij thin provisioning krijgt elke server meer storage toegewezen dan daadwerkelijk nodig is."

Dit is dus juist precies NIET wat thin provisioning is, bij thin provisioning wordt precies genoeg storage toegewezen, en nooit meer.

http://en.wikipedia.org/wiki/Thin_provisioning

Een tikfout van ons. Dank voor het attenderen. Het is aangepast.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-03T11:43:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.