Internationalisatie moet standaard nog beter maken

The Open Group adopteert Nederlandse taal ArchiMate

The Open Group neemt ArchiMate, een taal voor het modelleren van 'enterprise architecturen', onder zijn hoede. Daarmee krijgt deze standaard van Hollandse bodem een flinke duw in de rug.

Het standaardengremium The Open Group adopteert ArchiMate, een oer-Hollandse taal voor het modelleren van 'enterprise architecturen'. Bovendien wordt zo ook het bijbehorende onderzoeksgebied verder gestimuleerd. "Ook bij andere standaarden, zoals UML voor het beschrijven van software en Togaf als methode voor architectuurontwikkeling, hebben we gezien dat internationale standaardisatie een enorme impuls aan het vak geeft," aldus Marc Lankhorst van het Telematica Instituut.

ArchiMate is een taal voor de specificatie en analyse van bedrijfsprocessen en -structuren, it-architecturen en informatiesystemen. Zij komt voort uit een groot onderzoekstraject van het Telematica Instituut, Ordina, ABN Amro, de Belastingdienst en een aantal Nederlandse universiteiten. Inmiddels gebruiken organisaties als Achmea, Reaal, het UWV, de SVB en een aantal ministeries.ArchiMate ook. Ook tools als BiZZdesign, IDS Scheer en Casewise ondersteunen de taal.

"De afgelopen jaren hebben we in het ArchiMate Forum gewerkt aan de belangenbehartiging, de pr en de communicatie rond deze specificatietaal, en ons veel op congressen gepresenteerd," zo vertelt Henry Franken, de kersverse voorzitter van de ArchiMate-werkgroep. "Het aantal Nederlandse gebruikers is daarmee enorm gegroeid."

"Voor de internationalisatie hebben we contact gezocht met The Open Group. Zij hebben al veel werk verricht aan Togaf (The Open Group Architecture Framework). Dat is een aantal 'best practices' om tot een bedrijfsarchitectuur te komen. ArchiMate modelleert die architectuur zodat je er analyses op kunt uitvoeren. Het uiteindelijke doel daarvan is om veranderingen op it-vlak door te kunnen voeren."

Paraplu

Hoewel ArchiMate wel gerelateerd is aan uml (Unified Modeling Language) en gebaseerd op het soa-gedachtengoed (soa: service oriented architecture), benadrukt Franken dat de taal zich op een hoger niveau bevindt. "ArchiMate is niet bedoeld voor de automatische generatie van software. uml kan dat beter. En de bpel-specificatie (Business Process Execution Language) is ontworpen als onderdeel van soa." Al die standaarden bevinden zich weliswaar in het dezelfde domein van infrastructuur en architectuur, maar waar de andere standaarden
afkomstig zijn uit de it, vindt ArchiMate zijn oorsprong in de business.

"ArchiMate is een paraplutaal over business-domeinen van organisaties heen," zegt Franken. "Producten, processen en applicaties worden samengebracht. Je kunt de basisstructuur van de organisatie vormgeven en veranderen. Die structuurmodellen kunnen weer als kader fungeren voor de software engineer die verder gaat in uml. In de toekomst zal wel meer automatisch kunnen gebeuren. Veranderingen in de enterprise architectuur voer je door als update in ArchiMate. Vandaaruit genereer je een startarchitectuur voor het veranderingsproject.

Goedkoper

Met de adoptie door The Open Group verwacht Franken dat het grotere aantal gebruikers de standaard beter zal maken. Bovendien zal ArchiMate in meer tools worden opgenomen. "De gebruikers hebben belang bij een breed gedragen standaard. Bovendien maakt dat het gebruik van de tools goedkoper."

De partijen die nu al lid zijn van het ArchiMate Forum zullen het eerste jaar onder dezelfde voorwaarden lid worden van The Open Group. "In de eerste fase was de meebepalende rol van belang. Nu is dat adoptie. Organisaties die zeggenschap willen hebben over de verdere ontwikkeling van ArchiMate, moeten lid worden van The Open Group."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-29T12:25:00.000Z Aad Offerman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.