IBM koelt gestapelde chips met water

Onderzoekers van IBM hebben een prototype ontwikkeld van een chip-stapel, waarvan elke laag gekoeld wordt door haarfijne pijpjes water. Deze 3D-koeltechniek kan er in de toekomst mogelijk voor zorgen dat chips dichter opeen kunnen worden gepakt en hitte efficiënter kan worden afgevoerd.

Onderzoekers van IBM hebben in samenwerking met het Fraunhofer Institut für Systemtechnik und Innovationsforschung in Berlijn een prototype van een chip-stapel ontwikkeld, waarvan elke laag gekoeld wordt door haarfijne pijpjes water. Via water is het eenvoudiger om hitte af te voeren dan via lucht en IBM heeft nu waterstructuren kunnen bouwen met een diameter van slechts 50 micrometer.

Datacenters

Deze 3D-koeltechniek kan in de toekomst mogelijk de electriciteitsbehoefte van datacenters helpen reduceren. Binnen de watergekoelde chip-stapel kunnen chips namelijk dichter opeen worden gepakt terwijl de hitte toch efficiënt wordt afgevoerd.

Het is echter niet voor het eerst dat onderzoekers experimenteren met elektronica die intern via water wordt gekoeld. Bovendien duurt het nog minstens vijf jaar voor IBM's vinding commercieel verkrijgbaar is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

in 2002 experiment met waternevel: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/154688/250449/onderzoekers-koelen-chips-met-water.html
in 2003 IBM prototype-server: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/244645/250449/waterkoeling-voor-nieuw-ibmprototype.html
in 2006 datacenter-koeling, met kader over water: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/loopbaan/1814915/1458016/koelen-van-datacenters-blijft-lastig.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-09T12:13:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.