Bouw van IBM's snelste supercomputer klaar

Hardwarefabrikant IBM heeft een supercomputer gebouwd die tweemaal zo snel is als de snelste machine tot nu toe. De Roadrunner kan meer dan een biljard berekeningen per seconde maken.

IBM is klaar met de ontwikkeling van de opvolger van BlueGene/L, de snelste supercomputer tot nu toe. De Roadrunner heeft een waarde van 133 miljoen dollar en maakt meer dan 1,026 biljard (miljoen keer een miljard) berekeningen per seconde. Hij is gemaakt met processoren die oorspronkelijk zijn bedoeld voor videoconsoles. Dat meldt de New York Times.

De megacomputer is meer dan twee keer zo snel als de BlueGene/L. Hij staat in het Los Alamos National Laboratory in New Mexico en wordt onder meer ingezet voor het oplossen van militaire onderwerpen die te maken hebben met het verouderingsproces van nucleaire wapens. Ook wordt de computer gebruikt om wetenschappelijke klimaatmodellen te onderzoeken.

Overigens bouwt ruimtevaartorganisatie NASA een supercomputer die uiteindelijk tien biljard berekeningen per seconden kan verrichten. Dat is bijna tien keer zo krachtig als de Roadrunner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-10T15:49:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.