Intel belooft PC-effect voor mobiele chips

Dit artikel delen:

Intel stelt dat het voor mobiele chips gaat doen wat het voor de pc-markt al heeft gedaan: een breed en compatibel platform neerzetten. De processorproducent brengt de x86-architectuur 'omlaag' naar chips voor mobiele apparaten en spiegelt concurrenten in die markt een schrikbeeld voor.

Intel boekt nu flink succes met zijn energiezuinige Atom-processor. Die chip is compatibel met de x86-instructieset en is bedoeld voor mobiele apparaten. Dat omvat zowel mini-laptops en internet-apparaten (webtops, mobile internet devices (mid's), ultra mobile pc's (umpc's) en tablets) als mobiele telefoons.

Tot op heden is het x86-platform geen speler van belang in de enorme totaalmarkt van mobiele apparaten. Het aantal verkochte telefoons doet de gehele pc-markt namelijk verbleken. Daarnaast is de nieuwe categorie van webtops/mid's/umpc's nog een kleine, opkomende markt.

x86-processoren vormen wél nagenoeg de gehele pc-markt - zeker sinds de overstap van Mac-maker Apple - en hebben een flink aandeel in de servermarkt. Dat laatste is vooral de onderkant en middenmoot van die computermarkt. Intel wil nu eenzelfde effect bereiken in de markt voor mobiele chips. De massaproductie moet lage prijzen brengen en de x86-architectuur belooft compatibiliteit met het rijke ecosysteem van pc-software, aldus Intel. Dat betreft ook ontwikkeltools.

Geen ARM meer

Intel wil al jaren terrein veroveren op de grote en lucratieve markt voor mobiele chips. Het bedrijf heeft ook zelf processoren daarvoor ontwikkeld, maar koos later voor een licentie op de energiezuinige ARM-architectuur van chipontwerper ARM.

Intel nam wel de totale licentie, dus inclusief het recht om de ontwerpen zelf aan te passen. Dat leverde de XScale-processoren op, waar Intel echter langzaam vanaf stapt voor mobiele toepassingen. Het heeft de XScale-divisie in juni 2006 al van de hand gedaan. De gloednieuwe Atom-processor, die dus een x86-chip is, geniet nu de voorkeur. Het staat centraal in Intels strategie om 'x86 anywhere' te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

LoL, over een paar jaar ben je niet blij als je vingerafdruk zo op internet staat als de ontwikkelingen daarop verder inspelen

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-02T15:14:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.