Nationale super verslaat mens met bordspel

De Nederlandse supercomputer Huygens heeft een mens verslagen met het oude bordspel Go. Het is de eerste keer dat een machine een mens met het spel verslaat.

De nieuwe Nederlandse supercomputer Huygens heeft een menselijke Go-speler verslagen. Het is de eerste keer dat een computer een mens verslaat bij het bordspel Go. De computer kreeg een voorsprong van negen stenen, maar toch is de overwinning een stap voorwaarts, aldus onderzoeker Mark Winands op Tweakers.net.

Mogo-Titan is een applicatie ontwikkelt door de Franse onderzoeksorganisatie Inria en de vakgroep Kunstmatige Intelligentie van de Universiteit van Maastricht. De applicatie is gebaseerd op het oude bordspel Go, dat wordt gespeeld op een raster van 19 bij 19 lijnen. Het onderzoek naar Go kreeg meer aandacht, nadat schaakgrootmeester Garry Kasparov door de supercomputer Deep Blue werd verslagen. Wetenschappers zochten een nieuwe uitdaging.

Monte-Carlo algoritmen

Mogo-Titan maakt gebruik van het Monte-Carlo-algoritme. Dit algoritme blijkt een menselijke speler genoeg tegenstand te bieden. Andere algoritmen bleken niet geschikt voor het spel.

De nieuwe supercomputer Huygens Power 6 kan een theoretische piekprestatie van zestig biljoen berekeningen per seconde (Teraflop/s) behalen en staat bij het rekencentrum Sara. Het systeem beschikt over 3328 4,7GHz processorkernen en heeft 15.616 GB geheugen en 972 TB diskcapaciteit. De super behoort op basis van de Top-500-lijst van supercomputers die in juni 2008 is verschenen, tot de 35 meest krachtige computers in de wereld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een hele serie mensen verslaat na duizenden uren research via een instrument waar nog eens duizenden uren research inzitten, nog niet eens 1 ander op het niveau van een spelletje. En daar nog over durven opscheppen ook !
Maar evengoed wel erg knap van die nederlandse computer. Krijgt hij binnenkort ook nog een hollands willetje ? En zou hij dan met al zijn teraflops weer kiezen voor het oerstomme ezeltjeprik ?
Jaja, lieve flopracers, want na dommekracht komt dommeflop.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-18T11:31:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.