Nvidia zwijgt over CPU

Nvidia zwijgt over eventuele plannen voor een eigen x86-processor. De producent van grafische chips benadrukt op zijn Nvision-bijeenkomst dat de grafische processor (gpu) vooral een aanvulling is op de algemene processor (cpu).

Nvidia gaat niet in op de rondgaande berichten dat het werkt aan een eigen cpu (central processing unit) die compatibel is met de x86-instructieset. Zo'n Intel-compatibele processor zou Nvidia in het vaarwater brengen van Intel en AMD. Die twee processorproducenten maken in toenemende mate gebruik van eigen chipsets én werken aan eigen gpu's. Nvidia ziet zijn kernmarkten dus al bedreigd.

Ceo Jen-Hsun Huang van Nvidia ontkent dat de grafische chips van Intel en AMD een serieus probleem zijn voor zijn bedrijf. Zo zou de multicore gpu Larrabee van Intel qua prestatieniveau gelijk zijn aan vier jaar oude technologie wanneer het in 2010 op de markt komt. Die kritiek is echter niet gebaseerd op harde feiten want Intel houdt veel details van Larrabee nog onder de pet.

Krachtige aanvulling

Nvidia-topman Huang benadrukt dat gpu's een aanvulling zijn voor cpu's. Voor specifieke taken zijn grafische processoren tegenwoordig echter krachtiger dan cpu's. Dat betreft niet alleen het renderen van videobeelden of realistische bewegingen en effecten (physics) in games, maar ook zware berekeningen door speciale supercomputers.

Huang noemt als voorbeeld het Folding@Home-project wat helpt bij medisch onderzoek naar ziektes als Alzheimer en kanker. Op dit moment doen zo'n 2,6 miljoen pc's mee aan dit gedistribueerde rekenproject. Die machines leveren 288 teraflops aan rekencapaciteit, vertelt de Nvidia-ceo. Daarnaast doen 24.000 videokaarten mee via de gpu-client die Nvidia heeft ontwikkeld. Dat kleine aantal is echter goed voor 1,4 petaflops aan rekenkracht.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-26T10:50:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.