Computable Awards 2008, ICT-project van het jaar

'Er is veel te winnen door een betere planning'

Dit artikel delen:
Computable Award 4X3

Air France-KLM, DSM, InBev, NS en Stadsarchief Amsterdam zijn genomineerd voor een Computable Award voor ICT-project van het jaar. Computable vroeg de betrokkenen naar de grootste uitdaging van hun project.

Air France-KLM

Air France-KLM ontwikkelt nieuwe online-diensten zoals inchecken met de gsm en het boeken van hotels of huurauto's gekoppeld aan de boeking van vliegtickets. Dat gebeurt op basis van een service oriented architecture (soa).

Groupmanager KLM ict Vincent Heijman van Air France-KLM. Het blijft een uitdaging om soa pragmatisch toe te passen terwijl er rond deze techniek nog zo veel in beweging is. Soms begeven we ons op onontgonnen terrein, dat is spannend. Vooraf oplossingen bedenken voor eventuele risico's is de belangrijkste uitdaging.

InBev

Bierbrouwerij InBev werkt sinds januari 2008 met ict-partner Quintiq aan een nieuw planningsysteem voor distributie.

Quintiq-directeur Victor Allis: "De grootste uitdagingen is de integratie van uitgaande goederenstromen en inkomend transport. Er is veel te winnen door een betere planning. Een vervoerder die door een optimaler rooster bijvoorbeeld zes procent minder tijd nodig heeft om zijn vrachten af te leveren, kan besparen op brandstof en personeel. In een markt met krappe marges is dat een aantrekkelijke gedachte."

NS

Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn afgestapt van grootschalige uitbesteding aan één leverancier. Het concern heeft het beheer van zijn ict opnieuw uitbesteed aan drie leveranciers die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de geleverde prestaties.

Chief technology officer Kostas Gerogiannis: "In het verleden verliep de aansluiting tussen diensten en projecten echt niet goed. We wilden de regie verbeteren. Daarom zoeken we nu per traject partijen die met ons en elkaar van het begin tot het einde samenwerken."

Stadsarchief Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam is genomineerd voor het digitaliseringproject ‘Archiefbank',een applicatie voor het raadplegen en downloaden van openbare archiefstukken.

Projectmanager Ellen Fleurbaay: "We wilden het archief voor dezelfde prijs online toegankelijk maken en bewaren voor de eeuwigheid. Het zou ons vijfhonderd jaar kosten om veertig kilometer archiefmateriaal te scannen. Een onmogelijke opgave dus. Toen zijn we andersom gaan denken. Afhankelijk van de vraag beginnen we met de wekelijks opgevraagde stukken. Nu staan al drie miljoen scans online."

DSM

Chemieconcern DSM is genomineerd voor een SAP-contractvorm waarbij alleen voor het daadwerkelijk gebruik van de software wordt betaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-17T15:41:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.