KPN kiest integratiearchitectuur van Oracle

Dit artikel delen:

Wereldwijd is KPN één van de eerste ondernemingen die aan de slag gaat met de Application Integration Architecture van Oracle. Het doel is de klanttevredenheid te verhogen. De eerste ervaringen zijn positief. “Maar de vlag kan nog niet uit”, zegt it-directeur Jan Muchez.

Tijdens de afgelopen Oracle Open World in San Francisco was de Application Integration Architecture (AIA) een van de speerpunten. Opmerkelijk was dat Jan Muchez, chief information officer van KPN, op het podium stond tijdens de openingstoespraak door Charles Phillips, de president van Oracle. Muchez hield het duizendkoppige gehoor voor dat het voor het telecommunicatiebedrijf van levensbelang is om in één keer goed aan de markt te kunnen leveren en dat de integrale aanpak voor softwarearchitectuur van Oracle daarbij de helpende hand biedt.

Regie

Bij de implementatie van AIA riep KPN, naast steun van Oracle, de hulp in van drie andere ondernemingen: Accenture (invoering van de operationale relatiebeheersoftware van Siebel), IBM (invoering van de analytische relatiebeheersoftware en factureringsprocessen) en Capgemini (integratie bedrijfsapplicaties en financiële processen). "Het gaat hierbij alleen om implementaties", verduidelijkt Muchez. "Wij houden zelf de regie. We hebben zelf kundige mensen in dienst - al kunnen we er nog wel meer gebruiken - die goed de wensen die binnen de commercie leven, weten om te zetten naar het automatiseringsplatform."

De eerste ervaringen met AIA zijn positief. "Maar de vlag kan nog niet uit," waarschuwt Muchez. "want tot nog toe hebben we de oplossing nog heel beperkt ingezet. We willen eerst afwachten wat er gebeurt als we de schaal vergroten. Maar voorlopig ben ik positief gestemd. Er is hoop."

Wereldtoneel

Jan Muchez stond op het plankier van één van de grootste it-evenementen ter wereld. De cio van KPN stelde zijn bedrijf aan het Oracle-publiek voor als middelgroot telecombedrijf met 35 miljoen klanten in Europa. Ron van der Kwaak, informatiearchitect bij KPN, nam ook nog deel aan een ronde tafelgesprek over AIA in de persoon van. Is het niet uitzonderlijk dat een Nederlands bedrijf een hoofdrol speelt in een evenement dat San Francisco vijf dagen op stelten heeft gezet? Volgens Johan Doruiter, directeur Oracle Benelux, moeten we niet vergeten dat Nederland als klein landje toch aardig meetelt op het ict-wereldtoneel. "Ik heb nooit moeite om Charles Phillips mee te krijgen naar onze klanten. Hij is hier al gauw zes, zeven keer per jaar."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-17T09:50:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.