Europese pc-markt 17 procent gegroeid

Volgens marktanalist Gartner zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar in de Emea-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) 14,9 miljoen pc's verkocht. Dat betekent ten opzichte van het eerste kwartaal 2003 een toename van 17 procent.

Die groei overtreft de verwachtingen van Gartner. Volgens de marktonderzoeker is dat vooral te danken aan de aantrekkelijke prijzen en de sterke vraag naar professionele desktops en notebooks. "De vraag naar pc's in de professionele markt blijft groot, gedreven door de daling van de dollarkoers", zegt Brian Gammage, Research Vice President bij Gartner. "De vervanging van pc's die vorig jaar van start ging, wordt nu in West-Europa nog versneld doordat de gebruikers hun gegroeide koopkracht willen benutten."
 
Acer (nummer vier in de pc-markt van Emea) zag zijn verkoopaantallen het sterkst stijgen (74,8 procent). Opvallend is ook dat Hewlett-Packard de grootste pc-verkoper in de regio blijft, maar wel kampt met een krimpend marktaandeel. Dell, Fujitsu-Siemens en IBM presteerden weer beter dan de algemene markt.
 
Op wereldwijd niveau ziet het plaatje er anders uit. In totaal gingen er in het eerste kwartaal 45,3 miljoen pc's over de toonbank, goed voor een gemiddelde groei van 13,4 procent. De groei was het grootst in de Emea-regio, terwijl de pc-verkoop in Japan slechts 6 procent steeg ten opzichte van vorig jaar.
 
Wereldwijd staat Dell op nummer één wat het aantal verkochte computers betreft, gevolgd door HP, IBM, Fujitsu Siemens en Acer. Gartner verwacht dat de vraag naar pc's nog het hele jaar hoog zal blijven.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-19T12:35:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.