AMD komt vervroegd met 45nm-serverchip

AMD brengt zijn eerste serverprocessor op de markt die gemaakt is op 45 nanometerschaal. Dat is ongeveer drie maanden eerder dan oorspronkelijk aangekondigd.

Advanced Micro Devices (AMD) brengt Shanghai op de markt. Deze nieuwe Opteron  serverprocessor is AMD's eerste chip met transistorlijnen van 45 nanometer. De serverchip is - na een BIOS-upgrade - geschikt voor servers die gebruik maken van bestaande quadcore Opteronchips.

Met deze stap heeft AMD het productieschema van Shanghai met zo'n drie maanden vervroegd. Shanghai zou in eerste instantie namelijk in het eerste kwartaal van 2009 op de markt verschijnen. Concurrent Intel zette de stap van een 65- naar een 45-nanometerproces al een jaar geleden. De chipfabrikant bracht toen de Penrynprocessor op de markt.

Virtualisatie

De eerste Shanghaiprocessoren, met de officiële namen Opteron 2000 en 8000, zijn quadcores voor twee-, vier-, en achtsocket x86-servers. De chips verbruiken 75 Watt, maar voor het eerste kwartaal van 2009 staan ook uitvoeringen met een energieverbruik van 55 Watt op stapel.

Vergeleken met de vorige generatie Opteronprocessoren presteert Shanghai volgens AMD vijfendertig procent beter. De cache is verdriedubbeld en de kloksnelheden zijn verhoogd tot tussen de 2,3 en 2,7 GHz.

In het eerste kwartaal van 2009 volgen uitvoeringen die gebruik maken van HyperTransport 3. Volgens AMD maakt deze versnellingstechnologie Shanghai uitermate geschikt voor virtualisatietoepassingen.

Intel

Intel brengt maandag 17 november de Core i7 op de markt. Deze Xeon-chip, die eerst bekend was onder de codenaam Nehalem, heeft een geïntegreerde geheugencontroller en wordt aangeboden met twee, vier of acht cores (octocore). Deze cores ondersteunen in totaal respectievelijk vier, acht en zestien threads.

In 2009 brengt Intel ook Nehalem-processoren met zestien cores op de markt. Die chips kunnen dan tweeëndertig threads tegelijk uitvoeren. Alle varianten van de Core i7 gebruiken Intels QuickPath-technologie, voor snellere toegang tot het systeemgeheugen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-13T15:55:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.