EMC-cloud kan op x86 van derden

De cloud-storage Atmos die EMC op de markt brengt, kan in wezen ook draaien op x86-hardware van derden. Het nieuwe opslagsysteem bestaat uit simpele Intel Xeon-servers en een softwarelaag waarin de ware opslagintelligentie zit. EMC wil dit ook los leveren.

EMC heeft een nieuw opslagsysteem onthuld dat in cloud-opstelling werkt voor webapplicaties. Die Atmos-cloud bestaat uit een hardwarelaag van relatief lichte Intel Xeon-servers en een softwarelaag met daarin de intelligente opslagfuncties zoals automatische replicatie en distributie. Daar tussenin zit een speciaal aangepaste Linux-uitvoering.

Verzameling servers

Advisory technical consultant Bart Sjerps van EMC vertelt op de StorageExpo 2008-beurs over Atmos, de doorontwikkeling van EMC's Centera-systemen. "De Atmos-hardware, codenaam Hulk, is een verzameling servers met lichtere Intel Xeon-processors. Daarop kun je dan de Atmos-software, codenaam Maui, draaien die voorziet in storage-zaken als automatische replicatie." De softwarelaag verzorgt dus de koppeling tussen de diverse nodes en vormt daarmee de cloud-opslag.

Sjerps erkent de mogelijkheid dat EMC zijn cloud-storage laat draaien op Intel-hardware van derden. Het bedrijf benadrukt al dat Atmos is ontworpen om op elk platform te kunnen draaien, maar dat het in eerste instantie alleen op EMC-hardware draait. Sjerps zegt dat Atmos op andere x86-servers nog komt.

Dell of direct bij Intel?

De EMC-consultant kan niet bevestigen of EMC de huidige Atmos-hardware betrekt van zijn pc-en storage-partner Dell. "Het is ook mogelijk dat we de Xeon-nodes direct bij Intel inkopen, dat weet ik niet." EMC en Dell hebben al jaren een hechte samenwerking, die dient om EMC's lichte en middelzware opslagsystemen breder in de markt te zetten. Dell brengt voor deze samenwerking ook zijn efficiënte inkoop- en productieproces in voor de fabricage van sommige EMC-opslagapparaten.

Het gebruik van meerdere Intel-servers om een krachtig opslagsysteem te vormen, is al eerder gedaan. HP kwam in 2004 met zijn RISS (reference information storage systeem), dat in wezen een cluster van Compaq Xeon-servers was. Dat opslagcluster was echter meer een compleet systeem en (nog) niet bedoeld voor cloud-opslag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-17T10:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.