'Japanse leveranciers verhogen prijzen'

yen

Japanse leveranciers van ict- en randapparatuur verhogen hun prijzen door de ongunstige wisselkoers van de yen ten opzichte van de euro. Canon heeft al een prijsverhoging aangekondigd en volgens Canon-topman Ryoichi Bamba zullen andere Japanse leveranciers volgen.

Japanse leveranciers voeren de prijzen van randapparatuur op voor de Europese markt. Dat komt door de hoge koers van de yen ten opzichte van de euro. Europese afnemers van onder andere printers en multifunctionals (gecombineerde scan-, fax en kopieerapparaten) gaan meer voor de producten betalen. De verhoging geldt zowel voor hardware als service-contracten. Dat zei Ryoichi Bamba, ceo van Canon Europa, tijdens een bijeenkomst voor Europese journalisten in Tokio.

Canon kondigde daar aan vanaf begin volgend jaar de prijzen te verhogen. De yen is de afgelopen maanden ongeveer dertig procent in waarde gestegen ten opzichte van de euro en de leverancier gaat dat koersverschil nu doorberekenen in de prijzen.

Volgens de topman gaan andere Japanse leveranciers ook de prijzen verhogen. Bamba: "Sony, Sharp en Panasonic bevinden zich in dezelfde situatie. Ze gaan hun prijzen aanpassen. Gebeurt dat niet per 1 januari 2009 dan zullen ze het per 1 maart 2009 doen."

Belangrijke afzetmarkt

Europa is voor Canon een belangrijke afzetmarkt voor zakelijke- en consumentenproducten. Ongeveer 33 procent van de omzet wordt in Europa behaald. Dat is fors meer dan de omzet uit het moederland (Japan: 21 procent, de VS: 30 procent, Azië en Oceanië: 16 procent ). Het bedrijf levert met name multifunctionals (print-, scan- en faxapparaten) en printers aan bedrijven en levert vooral camera's - en videoapparatuur aan consumenten.

De leverancier kan nog niet aangeven welk percentage prijsverhogingen wordt doorgevoerd. Dat is afhankelijk van markt en productgroep.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-01T11:12:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.