Gartner: chipomzet daalt scherp in 2009

In 2009 daalt de omzet van chipfabrikanten met 16,3 procent, voorspelt Gartner. Volgens het onderzoeksbureau is de terugval te wijten aan de kredietcrisis, die in het laatste kwartaal van 2008 pijnlijk zichtbaar is geworden met een verwachte winstterugval van 24,4 procent.

In 2009 zullen chipfabrikanten wereldwijd 16,3 procent minder omzet halen dan in 2008. In het zwartste scenario gaat het zelfs om 24,7 procent. Dat voorspelt Gartner. Volgens het onderzoeksbureau is het voor het eerst dat de omzet uit chips twee jaar achtereen daalt. Tussen 2008 en 2007 daalde de omzet ook al, toen met slechts 4,4 procent.

Kredietcrisis

In november verwachtte Gartner nog dat de wereldwijde chipomzet volgend jaar zou stijgen met 0,2 procent, maar die verwachting is nu naar beneden bijgesteld. Volgens de analisten van Gartner is de terugval te wijten aan de kredietcrisis.

De financiële crisis heeft in de laatste drie maanden van 2008 een flinke impact met een verwachte winstterugval van 24,4 procent. Dat is een nieuw record. Tot nu toe was de grootste winstneergang ooit van kwartaal op kwartaal twintig procent. Dat percentage is gemeten in het tweede kwartaal van 2001.

Op de lange termijn komt het volgens Gartner allemaal weer goed met de chipmarkt. In 2010 en 2011 zal de verkoop weer aantrekken. De voorspelde omzet bedraagt dan respectievelijk 251,2 miljard dollar en 274,9 miljard dollar. Dit jaar is 261,9 miljard dollar omgezet, volgend jaar is dat naar schatting 219,2 miljard.

Dram-chips

Volgens Gartner vallen de zwaarste klappen in de markt voor pc-geheugens (dram). Vice-president onderzoek Andrew Norwood: "De dram-markt is er zo slecht aan toe dat leveranciers hun voorraden dramatisch moeten terugdringen. Gebeurt dat niet, dan zullen zwakke spelers alleen nog maar de keuze hebben tussen gedwongen fusies of bankroet."

Volgens marktonderzoeksbureau iSuppli daalde de totale omzet van de 29 grootste chipfabrikanten in 2008 wereldwijd gemiddeld met twee procent. De omzet uit dram-chips daalde in 2008 gemiddeld met 19,8 procent. Voor microprocessors was de markt wel goed: voor dat type chips is er een gemiddelde omzetstijging van 5,7 procent te zien.

Ook geheugenleverancier Kingston voorspelt al dat de markt van geheugenleveranciers komend jaar flink zal consolideren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-17T07:01:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.