Verkoop Getronics-delen stuwt cijfers KPN

Getronics en de verkoop van enkele onderdelen van die dienstverlener dragen bij aan de relatief goede resultaten die moederbedrijf KPN over 2008 boekt. Zowel omzet als winst groeide in het vierde kwartaal nog ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zonder Getronics zouden die wel lager uitvallen.

Mede door de verkoop van enkele onderdelen van dochteronderneming Getronics, boekt telecombedrijf KPN relatief goede cijfers over 2008. Bij een omzet van ruim 14,6 miljard euro draaide het bedrijf afgelopen jaar een brutowinst van bijna 5,06 miljard euro. Zowel omzet als winst groeide in het vierde kwartaal nog ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zonder Getronics zou de omzet 13 procent lager uitvallen en vrijwel niet zijn toegenomen ten opzichte van 2007. Dat meldt het telecomconcern in zijn jaarcijfers.

Business Application Services

Getronics, sinds oktober 2007 onderdeel van KPN, draagt voor een aanzienlijk deel bij aan de jaarresultaten. Dat is voornamelijk te danken aan de verkoop van het onderdeel Business Application Services (BAS), dat voor 255 miljoen euro in bezit kwam van branchegenoot Capgemini. Ook de voorziene overname van Business Solutions Local Government en Healthcare door het bedrijf Total Specific Solutions draagt bij aan de resultaten bij KPN. Beide overnames zijn meegenomen in de jaarcijfers, al wacht laatstgenoemde nog op goedkeuring van de ondernemingsraad en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Getronics behaalde in 2008 een omzet van 1,933 miljard euro. Dat is ruim 13 procent van de totale omzet van de KPN-groep en 18,4 procent van de Nederlandse activiteiten van KPN. Getronics' brutowinst bedroeg 79 miljoen euro. Dat is ruim 1,5 procent van de brutowinst van het gehele concern en 2,2 procent van de in Nederland gegenereerde brutowinst.

Minder PABX-systemen

De zakelijke tak van KPN ondervond in 2008 een omzetafname van 1,2 procent naar 3,26 miljard euro. Het bedrijf wijt dat voornamelijk aan het dalend aantal implementaties van pabx-systemen in het laatste kwartaal. Pabx-systemen zijn bedrijfscentrales voor vaste telefonie en worden nu vaak vervangen door ip-gebaseerde centrales (via internet). Andere diensten lieten een duidelijke stijging zien. Zo groeide het aantal hosted servers van 1660 in 2007 naar 2210 eind 2008.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-27T11:20:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.