Verkoop pc neemt volgens Gartner fors toe

Er worden dit jaar wereldwijd honderd miljoen pc’s vervangen. Hierdoor zal de verkoop van computers in aantallen stijgen naar 186,4 miljoen stuks, een toename van 13,6 procent vergeleken met 2003.

Dit heeft marktonderzoeksbureau Gartner bekend gemaakt in haar voorlopige verwachting voor het tweede kwartaal van 2004. De analisten van Gartner verwachten bovendien dat er in 2005 nog eens 120 miljoen pc’s vervangen gaan worden. Het volume van de vervangingsmarkt voor pc’s in dit en het volgende jaar overstijgt dat van de aankopen in de aanloop naar de millenniumwisseling in 1998 en 1999.


"De resultaten van het eerste kwartaal lijken aan te tonen dat de vervangingscyclus die leveranciers al een jaar aankondigen, van start is gegaan", zegt George Shiffler, principal analyst van Gartners client platforms research. "Ruim 30 procent van de bestaande pc’s is nu minstens drie jaar oud. Veel, zo niet alle, pc’s maken gebruik van oudere versies van Windows die nu of binnenkort niet langer ondersteund worden. Het verlopen van de ondersteuning voor het besturingssysteem speelt een belangrijke rol in de vervangingsmarkt."


De verwachting van Gartner is goed nieuws voor leveranciers op de korte termijn. Zonder een ‘killer application’ om de verkoop ook over twee jaar nog aan te jagen, zullen leveranciers het in 2006 en 2007 echter weer moeilijk krijgen. "De piek van de vervangingsmarkt zal begin volgend jaar plaatsvinden", aldus Shiffler. "Daarna dalen de verkoopcijfers geleidelijk. We verwachten geen nieuwe cyclus vóór 2008. Dit betekent dat 2006 en 2007 magere jaren zullen zijn."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-24T11:05:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.