40 procent meet de voordelen van SOA niet

Veertig procent van de organisaties die gebruik maakt van service-oriented architecture (soa), meet niet hoelang het duurt voor investeringen in soa terugverdiend zijn. Daarnaast geeft vijftig procent van de bedrijven zonder soa aan de architectuur nog niet geïmplementeerd te hebben, omdat ze niet kunnen aantonen wat de werkelijke toegevoegde waarde van soa is. Dat blijkt uit onderzoek van Gartner, dat eind 2008 wereldwijd tweehonderd bedrijven ondervroeg over het gebruik van soa.

'Veel bedrijven hebben overdreven hoge verwachtingen van soa, maar ze zijn zich vaak niet bewust van de moeite, middelen en tijd die nodig is om er ook echt voordelen te halen', aldus Massimo Pezzini, vice-president van onderzoek bij Gartner. Volgens Pezzini worden veel soa-projecten onterecht bestempeld als mislukt. 'Dat komt vooral doordat er geen goede manieren gebruikt worden om het succes van dergelijke projecten te meten.'

Soa-doelen

Om er zeker van te zijn dat resultaten realistisch en accuraat gemeten worden, raadt Gartner organisaties aan de implementatie van soa in stappen te laten verlopen. Bedrijven kunnen zich daarbij beter op één specifiek onderdeel van soa richten. Zodra het eerste deel zijn vruchten begint af te werpen, kunnen organisaties meer doelen toevoegen, trekt Gartner als conclusie van het onderzoek. De keuze welke soa-doelen als eerste behaald moeten worden, moet afhankelijk zijn van de voordelen die het bedrijf in kwestie het belangrijkst vindt en hoe snel deze behaald kunnen worden.

Gartner deelt de belangrijkste voordelen van soa op in vier segmenten, namelijk een verbeterde efficiëntie van zakelijke processen, kortere projectcycli, een verlaging van kosten van applicatie-ontwikkeling en onderhoud én een verschuiving binnen de ict-cultuur van nieuwe ontwikkelingen naar hergebruik. Pezzini: 'Willen bedrijven de successen van soa bijhouden, dan moeten ze de processen zelf continu in de gaten houden.' Analisten van Gartner zullen tijdens een bijeenkomst op 24 en 25 juni in Londen ingaan op manieren waarmee de werkelijke besparingen van soa berekend kunnen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-19T14:39:00.000Z Nick Kivits
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.