EMC: ‘alle data op het web’

Storageleverancier EMC voorspelt dat in de toekomst alle dataopslag via cloud computing verloopt. Daarmee worden alle bedrijfsgegevens via het web opgeslagen. Dit zegt Mike Feinberg, vice president van EMC’s divisie voor cloud storage business. Volgens Feinberg heeft storage op het internet nog een lange weg te gaan doordat niet alle bedrijven staan te springen hun data buiten hun eigen datacenters op te slaan. Maar naar mate data minder vertrouwelijke informatie bevat, wordt het sneller op het web opgeslagen, aldus Feinberg.

Feinberg zei dit tijdens de presentatie van EMC's Atmos onLine dienst,een cloud storage service, op de jaarlijkse conferentie EMC World 2009 in de Amerikaanse stad Orlando. Volgens Feinberg kan er in de toekomst ongelimiteerd data op het internet worden opgeslagen via cloud computing. Gebruikers bepalen zelf welke data in de cloud komt en welke niet. Met de nieuwe clouddienst, die ook op hardware van andere leveranciers toepasbaar is,  kunnen gebruikers eenvoudiger hun opgeslagen data beheren tegen lage kosten, aldus Feinberg.

De nieuwe cloud dienst van EMC is al getest in samenwerking met eBay. EMC wil de dienst verkopen aan consumenten en bedrijven die veel gebruik maken van web 2.0 applicaties. Ter verduidelijking: Atmos wordt als dienst aangeboden aan bijvoorbeeld telcombedrijven en dienstverleeners die zich bezighouden met de interagtie van nieuwe systemen. Voor die bedrijven wordt beleid opgesteld voor het bewaren van klantengegevens in the cloud. Het gaat in feite om de dienst  'storage as a service'. De betaling gebeurt per gebruikte eenheid of op basis van een abonnement. EMC ziet bedrijven ook in intern, achter de firewall, een soort Atmos creëren die verbonden zou kunnen worden met Atmos onLine.

VMware

Op EMC World 2009 werden meer producten voor de cloud aangekondigd. Zo werd VMware's nieuwe vSphere 4 besproken, een soort 'cloud besturingsysteem', waarmee de hardware (servers, opslag, netwerk) losgekoppeld kan worden van de rest (applicaties, besturingssysteem, middleware). VMware vSphere 4 is de eerste stap richting de cloud. Ook introduceerde  EMC Symmetrix V-Max, een high-end opslagplatform dat kan dienen als virtueel datacenter. Volgens de leverancier onderscheidt het platform zich door zijn schaalbaarheid.

Private cloud

EMC verwacht op termijn de ‘interne cloud' (het virtuele datacenter) en de externe cloud (cloud computing) te verbinden. Zo moet volgens  algemeen directeur Joe Tucci. een 'private cloud' ontstaan die ook virtuele applicaties en clients kan integreren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-21T14:43:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.