Limburg investeert 100 miljoen in glasvezelnet

Dit artikel delen:

Provincie Limburg wil de komende jaren tachtig tot honderd miljoen euro steken in de aanleg van een provinciaal glasvezelnet. Met het geld, afkomstig uit de verkoop van aandelen energiebedrijf Essent, neemt de provincie een minderheidsbelang in een nieuw op te richten Limburgs netwerkbedrijf. Ook glasvezelleverancier Reggefiber neemt deel aan het project. Het plan is afkomstig van gedeputeerde van Economische Zaken Jos Hessels. Dat bevestigt woordvoerder Egbert Hanssen van de provincie aan Computable.

'Tot nu toe heeft Limburg een achterstand bij de aanleg van glasvezel. Met het plan wil gedeputeerde Hessels de achterstand ombuigen in voorsprong', vertelt Hanssen. 'Het glasvezelnet moet doordringen tot in alle haarvaten in Limburg, zelfs op afgelegen boerderijen. Als dat gebeurt, is Limburg de eerste provincie die volledig op glasvezel is aangesloten.'  Het plan moet volgens Hanssen nog worden uitgewerkt in een concreet voorstel. Daarna moeten Provinciale Staten het voorstel nog goedkeuren.

Essent

Het geld is afkomstig uit de verkoop van de aandelen die Limburg had in energiebedrijf Essent. Die onderneming wordt binnenkort definitief overgenomen door zijn Duitse branchegenoot RWE. Hanssen legt uit dat de provincie driekwart van de opbrengst van 1,2 miljard euro gaat beleggen om de weggevallen inkomsten uit de aandelen te compenseren. Het resterende bedrag, ongeveer driehonderd miljoen euro, wordt besteed aan infrastructuur in de provincie. De aanleg van een Limburgs glasvezelnet is daar onderdeel van.

Reggefiber is een van de grotere leveranciers van glasvezelnetwerken in Nederland. Sinds maart 2008 is 41 procent van het bedrijf in handen van telecombedrijf KPN. De totale investering voor de aanleg van een Limburgs glasvezelnet bedraagt tussen de drie- en vijfhonderd miljoen euro. Volgens voorlichter Hanssen willen ook diverse Limburgse gemeenten, waaronder Roermond, deelnemen in het nieuw op te zetten netwerkbedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Erg voorbarige titel als men alleen maar een voornemen heeft.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-04T15:24:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.