IP-verkeer in 2013 vervijfvoudigd

Datacenter

Het IP-verkeer zal tussen nu en 2013 gaan vervijfvoudigen. In dat jaar zal er wereldwijd een slordige 667 exabytes (tweederde zettabyte) aan data worden verzonden. Dat verwacht Cisco naar aanleiding van het jaarlijkse Visual Networking Index-onderzoek. De alsmaar groeiende markt voor video via internet is de belangrijkste oorzaak van de groei. Cisco verwacht dat internetvideo in 2013 meer dan negentig procent van het internetverkeer zal bepalen.

Momenteel zorgt internetvideo al voor een derde deel van al het IP-verkeer van consumenten. Dat is zonder het meerekenen van het delen van bestanden via peer-to-peer-programma's. Volgens de Visual Networking Index (VNI) zal communicatie via video, zoals videoconferencing en instant messaging met video, op internet in 2013 vertienvoudigd zijn vergeleken met 2008.

Het grootste gebruik van IP-verkeer verwacht Cisco in het Verre Oosten. Daar zal in 2013 per maand 21 exabytes aan data worden rondgepompt. Noord-Amerika en Europa volgen, met respectievelijk 13 en 12,5 exabytes per maand. De sterkste groei ligt volgens de VNI in de gebieden waar internet nu nog minder ver ontwikkeld is, namelijk Afrika en het Midden-Oosten. Het IP-verkeer zal in de komende jaren in die regio per jaar met 51 procent groeien.

Video

Naast de toename in video zal de verwachte toename in IP-verkeer volgens Cisco ook veroorzaakt worden door een toename in mobiele videocommunicatie. Mobiele video is volgens de VNI de snelst groeiende applicatie, wat met name te danken is aan de steeds groter wordende schermen op mobiele toestellen. Een groter scherm betekent een hogere resolutie, met als gevolg meer dataverkeer.

Ook het zogenaamde ‘hyperconnectiviteit' zal volgens het VNI flink bij gaan dragen aan de jaarlijkse groei, die geschat wordt op veertig procent. Doordat IP-netwerken steeds belangrijker worden, moeten de netwerken altijd beschikbaar zijn. Het netwerk dient niet alleen continu beschikbaar te zijn voor actieve communicatie, maar ook op de achtergrond voor toepassingen als online backup, IP-videobewaking en software updates.  

Groei in IP-verkeer per regio per jaar (tussen 2008 en 2013)

Noord-Amerika

39 procent

West-Europa

37 procent

Verre Oosten

42 procent

Japan

37 procent

Latijns-Amerika

50 procent

Centraal en Oost-Europa

49 procent

Midden-Oosten en Afrika

51 procent

Groei in IP-verkeer per type per jaar (tussen 2008 en 2013)

Internet

38 procent

Non-internet IP

45 procent

Mobiele data

131 procent

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-12T09:04:00.000Z Nick Kivits
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.