Mislukt project bij Van Lanschot heette Drive

Van Lanschot Bankiers schreef het afgelopen jaar 55 miljoen euro af op het automatiseringsproject Drive. Het mainframe van de bank had in 2008 vervangen moeten zijn door het backofficesysteem Olympic van de Zwitserse softwareleverancier Eri Bancaire. Deze vervanging is uitgesteld. Een deel van de front-endapplicaties is wel vervangen. Het project werd in 2005 gestart. Ict-dienstverlener Accenture is één van de bij het project betrokken partijen.

Het budget voor het project Drive werd in 2005 vastgesteld op zestig miljoen euro. Het bedrag was bedoeld om een aantal applicaties in te voeren en om de oude backoffice-systemen te vervangen. De bank hoopte zo de klanten beter te bedienen en te behouden. Het mainframe van de bank staat er nog steeds, het backofficesysteem Olympic is nooit ingevoerd. In 2007 werd tijdens een aandeelhoudersvergadering nog gemeld dat de voorbereiding voor de invoering van het nieuwe systeem in volle gang waren.

Na intern onderzoek in 2008 bleek dat vervanging van de mainframesystemen voorlopig niet nodig is. 'Het mainframe blijkt toch voldoende capaciteit te hebben. Ook het aantal storingen liep de afgelopen jaren sterk terug ', zegt een woordvoerder. Dat kwam, volgens de zegsman, door ingehuurde externen. Deze partijen, zoals Accenture en IBM, hadden veel meer kennis en ervaring met mainframes, waardoor de bank 'nieuwe expertise heeft kunnen opdoen'.

Nieuw klantmanagementsysteem

Delen van het project zijn wel opgeleverd. Het gaat dan om de invoering van een klantmanagementsysteem van Siebel. Daarnaast is het internetportal aangepast. Zo is het systeem voor internetbankieren vernieuwd en hebben klanten gepersonaliseerde webpagina's. Ook is er een nieuw managementinformatiesysteem ingevoerd.

De bank schreef eind 2008 20,5 miljoen euro op het project af. Over de eerste helft van 2009 werd nog eens 34,5 miljoen euro afgeschreven. Dit maakte de bank tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers op 11 augustus bekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoe ver kun je als management gaan om anderen de schuld van je blunders te geven?

Je start een project waarbij een pakket van een kleine leverancier zonder trackrecord op 1000 punten moet worden aangepast, en 50 miljoen euro verder is het eigenlijk de schuld van je eigen personeel dat te weinig kennis heeft van de systemen.

Lekkere werkgever...

"Mislukt project bij Van Lanschot heette Drive"
En.., dus...? Wie interesseert dat nu nou?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-13T16:14:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.