'Eenvijfde gemeenten taxeert via SOA'

Dit artikel delen:

Twintig procent van de gemeentelijke taxateurs gebruikt aan het eind van dit jaar een servicegeoriënteerd systeem voor het taxeren van incourant onroerend goed, zoals scholen, schouwburgen en hoogspanningsmasten. Dat verwacht Arnold Kloeke van het expertisecentrum gemeentefinanciën van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

'In het verleden gebeurde de actualisering van taxatiewijzers in allerlei spreadsheets en aparte systemen, waardoor de eenduidigheid niet altijd gegarandeerd kon worden en de foutgevoeligheid groot was', zegt Kloeke.

Sinds deze vereniging onder de naam TIOX een systeem liet ontwikkelen voor het geautomatiseerd toepassen van de landelijke taxatiewijzers, is die situatie volgens Kloeke echter flink verbeterd. Met TIOX worden alle gegevens op één plaats ingevoerd en gemuteerd.

De afkorting TIOX staat voor applicatie voor het Taxeren van Incourante en agrarische Objecten op basis van XML-berichten verkeer.

Webapplicatie

Met TIOX zijn landelijk uniforme taxaties mogelijk van ruim 300.000 agrarische en incourante objecten, zoals scholen, schouwburgen en hoogspanningsmasten.

TIOX is ook beschikbaar als webapplicatie. Deze biedt bovendien de mogelijkheid om taxatieverslagen in Microsoft Word of Adobe pdf-formaat te downloaden. ‘Met TIOX kunnen gemeentelijke taxateurs veel tijd en gemeenten veel geld besparen. Bovendien lopen belastingplichtigen minder risico dat er vreemde verschillen optreden ten opzichte van de vorige WOZ-taxatie', aldus Kloeke.

Applicatie voor bepaling WOZ-waarde

Vanaf 1995 geldt een landelijk systeem voor de waardering van onroerende zaken, de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). Op grond van de Wet WOZ waarderen gemeenten jaarlijks alle onroerende zaken in Nederland. Het waarderen van woningen gebeurt op basis van de verkooptransacties die in de gemeente plaatsvinden.

Voor de waardering van agrarische objecten en incourante onroerende zaken zoals scholen, schouwburgen en hoogspanningsmasten beschikken gemeenten zelf over te weinig marktinformatie. Om in deze marktinformatie te voorzien is de VNG in 2004 gestart met het Woz-datacenter (WDC), een internettoepassing die gemeenten in staat stelt taxatietechnische kennis uit te wisselen. Op basis van alle verzamelde informatie maakt de VNG landelijke taxatiewijzers, waarmee gemeenten incourante niet-woningen en agrarische objecten kunnen waarderen. TIOX zorgt ervoor dat gemeenten de kengetallen en rekenregels voor het bepalen van WOZ-waarden niet slechts op papier krijgen, maar ook in de vorm van webservices.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik voorzie dat in de toekomst de gewone woningtaxaties (RMT) op 1 hoop worden gegooid met de WOZ taxaties. Instituten zoals NWWI dragen zorg dat systemen zoals bijvoorbeeld Calcasa dagelijks rijkelijk worden gevuld met woningdata. Statistisch gezien wordt de automatische waardebepaling van een woning steeds nauwkeuriger.

Ik voorzie dat in de toekomst de gewone woningtaxaties (RMT) op 1 hoop worden gegooid met de WOZ taxaties. Instituten zoals NWWI dragen zorg dat systemen zoals bijvoorbeeld Calcasa dagelijks rijkelijk worden gevuld met woningdata. Statistisch gezien wordt de automatische waardebepaling van een woning steeds nauwkeuriger.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-30T10:14:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.