T-Systems en Intel testen groen datacentrum

T-Systems en Intel werken samen aan de ontwikkeling van het groene datacentrum van de toekomst. Daarvoor hebben beide partijen in München het DataCenter 2020 geopend. In dit testlab analyseren beide partijen de factoren die van invloed zijn op de totale kosten van datacenters. De uitkomsten daarvan vormen de basis voor het ontwerpen van een plan voor het ideale groene rekencentrum. De onderzoeksresultaten worden dit jaar nog verwacht en online beschikbaar gesteld.

In het huisorgaan Best Practice van T-Systems staat toegelicht hoe het DataCenter 2020 eruit kan zien, bijvoorbeeld met gebruik van biogas, windernergie en zonnecellen. Daarnaast gaat het om serverparken die zichzelf kunnen diagnosticeren en de capaciteit van de servers optimaal inzetten, zodat het energieverbruik kan worden verlaagd. T-Systems en Intel onderzoeken in München in een testomgeving wat de beste omstandigheden zijn voor zo'n ecologisch verantwoord datacentrum.

Belangrijke onderdelen van het testdatacentrum zijn een plafond dat in hoogte verstelbaar is van 2,5 naar 3,7 meter en een rookgenerator die de luchtstromen zichtbaar maakt. De testruimte van ongeveer zeventig vierkante meter en de serverruimte met ongeveer hetzelfde oppervlakte zijn gevestigd in het datacenter in München. Intel levert circa 180 servers voor het project terwijl T-Systems voor de infrastructuur zorgt. Van beide bedrijven zijn zo'n tien medewerkers betrokken bij het analyseren van de interactie tussen de verschillende componenten in het datacenter. Daarbij gaat het om totaalinzicht in alle aspecten van energie, variërend van servers en koeling tot oppervlakte, plafondhoogte en watercircuit.

CO2-uitstoot

T-Systems zegt enkele miljoenen te investeren in het project. Beide partijen willlen de bevindingen ook implementeren in de eigen datacenters. Een van de doelen is om een optimaal energieverbruik (power usage effectiveness of PUE) van 1.3 in nieuwe datacenters te behalen. Deze waarde is de ratio tussen het totale energieverbruik en puur computergebruik. De huidige PUE-waarden voor nieuwe datacenters met luchtkoeling variëren tussen 1.7 en 1.8.

De eerste resultaten van het onderzoek worden dit jaar nog verwacht en online gepubliceerd. T-Systems verwacht dat het onderzoek een rol gaat spelen in het streven om datacentra energie-effiënter te maken, de energiekosten te verlagen en de CO2-uitstoot te verminderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-03T11:31:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.