Gartner verwacht toch toename PC-verkoop

De wereldwijde verkoop van computers zal in 2009 toch licht stijgen, verwacht onderzoeksbureau Gartner. Het aantal verkochte pc’s komt naar verwachting 2,8 procent hoger uit dan in 2008. Eerder voorspelden de analisten nog een daling van de wereldwijde verkoop van pc’s met 2 procent ten opzichte van 2008. In het derde kwartaal van 2009 werden meer pc's verkocht en dus stellen de marktonderzoekers hun verwachtingen bij.

Het is niet de eerste keer dat het onderzoeksbureau de verwachtingen bijstelt. Voor de zomer van 2009 ging het bureau er nog van uit dat de computerverkoop dit jaar 6 procent lager zou zijn dan in 2008. In september werd dat percentage verlaagd tot 2 procent.

Volgens verwachting van de onderzoeker komt het aantal verkochte apparaten dit jaar wereldwijd uit op bijna 300 miljoen. De verkoop van laptops stijgt met 15 procent ten opzichte van 2008, terwijl er 9 procent minder desktops werden verkocht.

Matige groei

Voor het vierde kwartaal van 2009 wordt een matige groei verwacht. ‘Maar omdat het vierde kwartaal van 2008 erg zwak was, zal de groei vrij sterk lijken', stelt de onderzoeker.

De waarde van de verkochte computers daalde met 11 procent, tot 146 miljard euro. Dat is het gevolg van de daling van de gemiddelde prijs van een pc. Gartner verwacht dat in 2010 het aantal verkochte pc's zal toenemen met 12 procent tot meer dan 336 miljoen eenheden. In 2008 steeg de wereldwijde pc-verkoop met 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-24T15:28:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.