Analisten zijn positief over PC-markt

Marktanalisten zijn positief over de prestaties van de pc-markt in het derde kwartaal van 2009 en verwachten dat de verkoop in 2010 zal aantrekken. Onderzoeksbureau's IDC en Context zien beide een opleving in de Europese pc-markt. Vooral de verkoop van netbooks en notebooks voor consumenten zorgden in de afgelopen maanden voor een bescheiden groei van de pc-markt.

De pc-markt groeide in het derde kwartaal met 2,3 procent. Met name netbooks en notebooks voor consumenten zijn in trek. Dat geldt niet voor desktops. De vraag naar nieuwe zakelijke notebooks is mager. De analisten stellen dat de bodem is bereikt en het kan vanaf nu alleen maar beter kan worden. Volgens de onderzoekers komt dat doordat bedrijven hun pc's langzamerhand moeten gaan vervangen.

Halverwege 2010 wordt een opleving verwacht. Nieuwe pc's zijn in trek doordat ze aanraakschermen hebben, de behuizing vaak klein is en de machines zijn vaak uitgerust met led-technologie. De prijzen voor hardware staan door de concurrentie tussen leveranciers onder druk. Dat is gunstig voor bedrijven en consumenten die apparatuur willen aanschaffen. IDC verwacht in het jaar 2010 een groei van 10,3 procent. In 2011 is dat 12 procent en in 2012 is dat 11,9 procent. In 2013 moet dat 10,3 procent zijn.

Onderzoekers van Context zeggen op basis van eigen onderzoek, dat Europese distributeurs in de maand november van 2009 10,9 procent meer pc's verkochten dan in de maand ervoor. Vooral notebooks waren in trek. HP was het best verkochte merk, daarna gevolgd door Acer, Asus, Toshiba en Samsung.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-21T11:38:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.