Cofely doorstaat eerste serieuze storing

Het rekencentrum van Cofely in Maastricht heeft de eerste grote storing probleemloos opgevangen. Nadat bij graafwerkzaamheden een aantal 10 kV-kabels werd losgetrokken, zat het gebied rond het vliegveld van Maastricht eind vorige week urenlang zonder stroom. Cofely én Eurocontrol hadden echter geen last van de stroomonderbreking.

'Met onze eigen stroomvoorziening kunnen we het als 'eilandbedrijf' zes dagen volhouden', vertelt Sjef Gorissen, manager van het rekencentrum van Cofely, dat is gehuisvest op het industrieterrein bij het vliegveld Maastricht-Aken. 'De minimumeis voor noodstroomopvang bij datacenters is 48 uur.' Gorissen toont zich dan ook niet onder de indruk van de kabelbreuk die zich afgelopen vrijdag in de buurt voordeed. Een aannemer trok hoogstwaarschijnlijk bij graafwerkzaamheden een vijftal 10 kV-middenspanningskabels los op de Europaweg vlakbij het vliegveld. 'Ons rekencentrum schakelde direct over op noodstroom. De medewerkers in het datacentrum hebben er niets van gemerkt, behalve dat er een alarmlichtje ging branden. Klanten hebben ook niet verontrust gebeld.'

Zwaar

Volgens Gorissen is de beschikbaarheid van het Cofely-datacenter vanwege de dubbel uitgevoerde back-upfaciliteiten hoger dan het elektriciteitsnet. Daar waar Cofely alsook het vliegveld (Eurocontrol) direct overschakelden op hun noodstroomvoorzieningen zaten duizenden huishoudens in het gebied op en rond het vliegveld bij Maastricht door de storing uren zonder stroom. Rond tien uur 's avonds had energienetwerkbedrijf Enexis de stroomvoorziening weer hersteld.

'Eigenlijk was het voor ons geen grote storing', stelt Gorissen. 'De beschikbaarheidstesten die we regelmatig uitvoeren, zijn zwaarder.' Toch was dit de eerste officiële calamiteit die Cofely meemaakt in het nieuwe rekencentrum in Maastricht. In die zin heeft de technisch dienstverlener de vuurproef glansrijk doorstaan, vindt de manager van het computercentrum.

Aparte energiecentrale

De ict-krachtcentrale van Cofely is begin vorig jaar opgeleverd en heeft een vloeroppervlak van 2600 m2, dat kan worden uitgebreid tot 5000 m2. Het bedrijf heeft de energiecentrale buiten het computercentrum in een aparte 'loods' geplaatst, waarmee de centrale infrastructuur gescheiden is van de computerzalen. 

Klanten zijn onder andere het Academisch Ziekenhuis Maastricht, KPN, de Vebego Groep,  de Algemene Pensioen Groep (APG) en IT Services Nederland (ITSN), die recent de centrale ict-infrastructuur van de Brabants/Gelderse zorginstelling Stichting Nieuwebrug en woningstichting Wonen Limburg verhuisde naar het datacenter van Cofely op Maastricht Airport.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-09T13:56:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.