EMC: 'storage en virtualisatie basis voor cloud'

Dataopslag en virtualisatie vormen de basis voor verdere acceptatie van cloud computing. Dit zei EMC’s ceo Joe Tucci op EMC World 2010, de jaarlijkse conferentie voor klanten en partners in Boston. EMC zegt graag voor bedrijven en instellingen als gids op te treden 'in de reis naar een private cloud'.

 Volgens Tucci maakt cloud computing gegevens gemakkelijker toegankelijk. 'Door de gigantische groei van data wordt storage meer complex en prijzig, met name onderhoud', aldus de ceo. '72 procent van een it-budget gaat naar onderhoud van infrastructuren. Slechts 28 procent wordt uitgegeven aan innovatie, waarvan een klein deel wordt besteed om nieuwe technologie te ontwikkelen die aansluit op bestaande technologie.'

Zettabyte

Intussen groeit de hoeveelheid data wereldwijd door. Volgens een onderzoek van onderzoeksbureau IDC in opdracht van EMC is er 0.8 zettabyte data in 2010. Een zettabyte staat gelijk aan een triljoen gigabytes. In 2020 zou er sprake zijn van 35.2 zettabytes.

De groei van data wordt veroorzaakt door meer breedband, toenemend gebruik van mobiele apparatuur zoals smartphones en notebooks en door video. Zo is er een enorme groei van data in de zorgsector. Het gaat om medische data, zoals mri-scans en dna-banken. EMC's ceo zegt dat grote hoeveelhden gegevens verstuurd en bewaard kunnen worden in de cloud. 'Dat is ook kostenefficiënt en biedt flexibiliteit', vindt hij. 'Dat is beter dan de huidige datacenters die vol staan met verschillende merken apparatuur en platformen, zoals mainframes, servers,storage, netwerken en pc's. En platformen zoals Unix, Windows, Linux en diverse applicaties.'

Tucci zegt dat met bestaande datacenters en nieuwe technologie een private cloud omgeving kan worden gecreëerd. Met service providers wil EMC public clouds bouwen. 'Er komen dus verschillende duizenden cloud omgevingen aan. Cloud computing is dus niet alleen besteed aan partijen als Amazon en Google.'

Duizenden private en public clouds

Tucci voorspelt dat de komende jaren duizenden private clouds en enkele honderden public clouds ontstaan. Voor dat gebeurt, is er nog wel werk aan de winkel. Ten eerste moet er een nieuwe infrastructuur komen voor alle datacenters. Als het aan Tucci ligt, wordt die voorzien van EMC-technologie, zoals de virtualisatiesoftware van VMware. De nieuwe VPLEX technologie is ook een optie. Daarmee wordt virtualisatie over lange afstanden uitgevoerd en kan data worden verstuurd en toegankelijk zijn via verschillende datacenters.

Volgens de ceo van EMC zullen vooral x86 servers met Intel (bijvoorbeeld Xeon 7500 Negalem EX) of AMD processoren het werk in de cloud doen en zorgen voor een veilige en flexibele omgeving. Die servers bieden 1 terabyte aan storage en sommige leveranciers bieden systemen met acht van deze processoren. Volgens Tucci is de x86-standaard de toekomst en worden RISC en mainframes daardoor steeds minder gebruikt. EMC migreert op dit moment ook naar een private cloud. Het neemt daarbij afscheid van Solaris en schakelt over naar x86 servers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

EMC breidt producten voor de private cloud uit

EMC geeft VPLEX voor private cloud vrij

RSA, EMC, Intel en VMware beveiligen cloud

EMC komt met nieuwe cloudstoragediensten

EMC-cloud kan op x86 van derden

StorageExpo - EMC-cloud draait op Intel

StorageExpo - EMC koppelt bedrijfsopslag in cloud

EMC komt met cloudoplossing Atmos

EMC en SAP brengen cloud computing

Diverse technologie cruciaal bij cloudstorage

Big data vraagt om meer cloudstorage

EMC introduceert beheeroplossing ProSphere

i365 opent EMEA-hoofdkantoor in Den Bosch

'Cloud is bedreiging, maar neemt pijnpunten weg'

Cloudstorage is in trek ondanks vooroordelen

Cloud storage koppelt Windows applicaties

'IT-beheerder moet cloudspecialist worden'

Top-10 storagetrends voor 2011

Top-10 storage ontwikkelingen in 2010

EMC self-service cloud platform voor storage

Cloudstorage vraagt om uitgebreide SLA

EMC biedt databescherming private clouds

Cuba archiveert Hemingway in de cloud

'EMC en NetApp gaan het meest profiteren'

Trend Micro neemt Humyo over

Avaya-baas De Jongh wordt directeur bij EMC

EMC treedt op als gids voor private cloud


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-14T14:18:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.