Threefive Photonics krijgt twee miljoen euro

De Nederlandse high-tech starter Threefive Photonics ontvangt twee miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken. Eind juni had EZ deze subsidie al toegezegd, maar nog niet het precieze bedrag bekend gemaakt.

Threefive Photonics, dat voortgekomen is uit de Technische Universiteit Eindhoven, doet onderzoek naar optische chips, die tientallen functies uit kunnen voeren. In de huidige optische apparatuur zijn daar vaak aparte chips voor nodig. Threefive draagt in zijn naam een verwijzing naar de chemische samenstelling van het halfgeleidermateriaal indium fosfide, dat veelbelovende optische eigenschappen heeft. De subsidie van EZ maakt de start van nieuw onderzoeksprogramma met de Universiteit Eindhoven mogelijk. "Het onderzoek moet de combinatie van honderden functies op één chip mogelijk maken. Dat zijn er nu tientallen. Nanotechnologie moeten bestaande barrières als warmte-ontwikkeling en overspraak slechten", zegt Wouter Deelman, algemeen directeur van het bedrijf.

Threefive Photonics heeft zware tijden achter de rug. De investeringen in glasvezelnetwerken zijn door de problemen bij telecombedrijven drastisch teruggeschroefd. "De markt voor optische componenten is ingestort van acht miljard dollar in topjaar 2000 naar 1,5 miljard dollar in 2003. Het is moeilijk geweest om de onderneming hierop aan te passen. Het fundamentele onderzoek is ondanks de financiële besognes doorgegaan. De afzet van chips is alleen ingezakt", aldus Deelman. De eerste productieklare chipontwerpen staan nu klaar voor integratie in systemen. Hij verwacht dat het bedrijf in de tweede helft van komend jaar quitte draait.

Threefive Photonics vroeg vorig jaar zomer surseance van betaling aan. Eind vorig jaar volgde een doorstart door een fusie met de Amerikaanse branchegenoot Asip. De onderneming kreeg bij die gelegenheid opnieuw 7,5 miljoen dollar durfkapitaal toegestoken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-17T11:38:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.