ICT-systemen politie rammelen nog steeds

Dit artikel delen:

De informatieuitwisseling via ict-systemen tussen de regionale politiekorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is niet verbeterd. Dat blijkt uit een rapportage van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid aan minister Ernst Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken. Gemaakte afspraken worden niet nagekomen, of anders uitgevoerd dan bedoeld. Dit verlaagt de kwaliteit en effectiviteit van het politiewerk.

Hirsch Ballin stuurde het rapport op 9 juli 2010 naar de Tweede Kamer. In een begeleidende brief zegt hij de conclusies van de inspectie te gebruiken bij nieuwe maatregelen om de slagvaardigheid van de politie te vergroten. Volgens hem laten de rapporten van de inspectie wel verbetering zien, maar moeten snel stappen worden gezet om de gesignaleerde problemen aan te pakken.

De inspectie keek naar vier gemeenschappelijke ict-systemen bij de politiekorpsen:
• voor de handhaving van de openbare orde en de rechtsorde;
• voor de opsporing van strafbare feiten;
• voor de informatieuitwisseling tussen korpsen (BlueView);
• voor het managen van de personeelsinzet (dienstroosters).

Technisch stabiele systemen

De inspectie constateert dat de korpsen onvoldoende informatie uitwisselen en dat de systemen daarvoor niet goed functioneren. De betrouwbaarheid en continuïteit van de informatievoorziening bij de politie staat daardoor op het spel. Het gemeenschappelijk functioneren van de Nederlandse politie is volgens de inspectie niet verbeterd.

De inspectie doet de aanbeveling zo snel mogelijk om de bedrijfszekerheid en gebruiksvriendelijkheid van de ict-systemen te verbeteren. Technisch stabiele systemen moeten het vertrouwen van de politiemensen in de ict-systemen herstellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

PWC: Centrale ICT bespaart politie 56,2 miljoen

Politie zet vernieuwd opsporingssysteem in

Softwarepatch blijkt toch oorzaak storing politie

Logica ondersteunt politie bij uitrol Burgernet

ICT-afdeling politie halveert inhuurbudget

Centraal politiedienstencentrum komt na 2010

vtsPN rondt invoering politiesysteem af

Politie huurt ict-strategen in

Politie wil inhuur ICT'ers beperken tot 486 FTE

Politie wil ruim 1,8 miljoen uur inhuren

Politie stelt werkgroep in voor ICT-systemen

'ICT-kosten politie zullen niet stijgen'

Onduidelijkheid over ICT-besparing bij politie

Politie heft ICT-dienst vtsPN op

Politie-ICT blijkt één groot tranendal

Rekenkamer laakt ontwikkeling politie-ICT

Politietop pleit voor compleet nieuwe ICT

Minister: ICT-problemen politie zijn ernstig

Aad Meijboom wordt eerste CIO bij politie

Politie somber over verbetering vtsPN

Bedrijfscultuur verergerde ICT-storing politie

CIO moet ICT-problemen bij politie aanpakken

Interventieteam pakt problemen vtsPN aan

Korpsbeheer verrast door problemen bij vtsPN

Politie-ICT voldoet niet aan verwachtingen


Reacties

citaat 'De inspectie constateert dat de korpsen onvoldoende informatie uitwisselen en dat de systemen daarvoor niet goed functioneren'
conclusie ook hier gaat ICT geen toegevoegde waarde bieden ;)

@super nerd: tenzij er een causaal verband is natuurlijk..

Als gepensioneerd KLPD'er constateer ik dat er door de jaren heen niets is veranderd. Er zijn nog steeds 25 korpsen die zich gedragen als evenzoveel kikkers in een kruiwagen die je daarin moet zien te houden (m.a.w. de neuzen in dezelfde richting moet zien te krijgen). Bij de landelijke projecten veel externen (uurtje factuurtje), medewerkers met feitelijke kennis komen niet aan de bak (wat je extern haalt is klaarblijkelijk veel lekkerder), reorganisatie na reorganisatie, projectleiders zonder inhoudelijke kennis, ga zo maar door. Allemaal faalfactoren... Helaas.

Misschien was het verstandiger geweest om OpenVMS niet de deur uit te doen! Met de komst van Citrix en Microsoft is de hoeveelheid hardware toegenomen, is er veel meer ICT personeel nodig, is de stabiliteit afgenomen, zijn er veel meer netwerk problemen en is de veiligheid stukken minder geworden. OpenVMS wordt beschouwd als het meest veilige en stabiele besturingssysteem!

Wanneer je de informatievoorziening wil verbeteren zal je ook de organisatie moeten veranderen en de nog steeds bestaande heilige huisjes eens moeten afbreken en werkelijk een verandering van het bedrijfsproces eens moeten doorvoeren. ICT is slechts een schakel waar het rammelt maar wat veel belangrijker is dat het bestuur erg labiel is en niet volwassen en ook niet wil veranderen. Zolang er nog zoveel verschillende belangen zijn en zoveel eilandjes met een eigen koning mogen blijven bestaan zal het niet veranderen en daar zal Hirsch Ballin
ook bij na moeten denken zo is een kritiek erg makkelijk.
Opbouwen na een constatering is moeilijk he?
Het zal een top down aanpak moeten worden waar vanuit het ministerie beleid word opgelegd en doorgezet met externe controles.
Bel me maar eens voor een echte aanpak.

mvg,

Nico Stam

Niet alleen de ICT maar de rest van de organisatie eromheen is ook .... .

Wat mij betreft zou de 25 "politie-stammen" beter totaal opgeheven kunnen worden en vervangen worden door eenheden vanuit de Landmacht van Defensie.

Die luisteren tenminste wel naar 1 centraal commando :-)

@ZW:
Een groot probleem is de scholen: daar wordt bijna uitsluitend Windows gebruikt. (Zelfs de examensoftware van CITO _vereist_ louter Windows. Een gotspe.) Dus zullen managers (die zelf Windows gebruikten toen ze nog op school zaten) graag hun onderdanen (ICT'ers) dwingen om Windows te implementeren/kiezen. Uiteraard wordt er wel gekeken naar mogelijkheden van de software - dat kan best eens beter uitpakken voor een Windows-pakket. Maar is 't dan nog altijd slimmer om de software in eigen huis te ontwikkelen, dan om Windows te gaan gebruiken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-12T11:20:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.