Onderneming belicht zijn nieuwe hardwarestrategie

Oracle investeert in Solaris en Sun-hardware

Oracle

Technologiebedrijf Oracle begint een nieuwe hardwarestrategie. Aanleiding is de overname van Sun Microsystems, die begin 2010 plaatsvond. Zo komt er een nieuwe update van het besturingssysteem Solaris. Verder investeert het bedrijf in verdere ontwikkeling van x86-servers, storage- en tapetechnologie.

Oracle heeft ambitieuze plannen met de hardware en softwareportfolio van het voor 7,4 miljard dollar overgenomen Sun Microsystems, zegt executive vice president Systems John Fowler tijdens een webcast. Zo werkt het bedrijf aan een nieuwe versie van het besturingssysteem Solaris 11. Die komt in 2011 op de markt heeft verbeterde capaciteiten onder andere op het gebied van virtualisatie, security en bestandssystemen. De laatste update dateert van 2005. Fowler zegt dat klanten van Solaris 10 ondersteuning krijgen met nieuwe updates. Klanten krijgen de mogelijkheid via een migratieprogramma over te stappen van Solaris 10 naar Solaris 11.

Oracle zegt verder te investeren in opslagtechnologie, onder andere in tape, een technologie die Sun ooit overnam van StorageTek. De komende vijf jaar wil Oracle de tapecapaciteit verhogen van 1 naar 20 terabyte. In die periode moet de prestatie van tapetechnologie vervijfvoudigen. De topman benadrukt dat Oracle zijn klanten wil helpen in het drukken van opslagkosten. Deze technologie is volgens hem een van de duurste en ‘uitdagende' onderdelen binnen een datacenter.

Sparc

Ook blijft Oracle investeren in de ontwikkeling van de Sparc-servers, waarbij de hardware in de toekomst nog beter presteert. Datzelfde geldt voor de x86-servers, waarbij Oracle meer geld investeert in verdere ontwikkeling van blade en rack server systemen. Oracle stopt verder op servergebied de samenwerking met chipfabrikant AMD. De nieuwe hardwaresystemen van Oracle zijn geoptimaliseerd voor alle software van de leverancier. Voor het beheer wordt Oracle Enterprise Manager aanbevolen.

Voor klanten en business partners moet deze update van Oracle meer zekerheid geven. Veel klanten hebben de aankoop van Sun-hardware uitgesteld en soms stapten ze zelfs over op HP of IBM hardware. De verkoop van Oracle servers daalde in het eerste kwartaal van 2010 met 29,5 procent, aldus onderzoeksbureau Gartner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-11T15:36:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.