Philips snijdt historische band met NXP door

Concern verkoopt NXP-aandeel aan eigen pensioenfonds

Elektronicabedrijf Philips doet afstand van zijn aandeel in chipfabrikant NXP. Het Britse pensioenfonds van het technologieconcern, dat formeel onafhankelijk van Philips is, neemt het aandeel van 17 procent over. Het fonds kan dit betalen met geld uit een verplichte eenmalige storting van 350 miljoen euro die Philips doet. Volgens een woordvoerder is de historische band tussen de twee bedrijven hiermee doorgesneden.

De transactie legt Philips geen windeieren. De onderneming maakt er 140 miljoen euro boekwinst op. Dat komt doordat het NXP-aandeel voor 210 miljoen bij Philips in de boeken stond, legt een woordvoerder uit. De boekwinst wordt verwerkt in de derdekwartaalcijfers van 2010.

NXP is een spin-off van Philips. In 2006 verzelfstandigde het bedrijf en kwam 83 procent er van in handen van zes durfkapitalisten, waaronder Alpinvest en Apax. 17 procent bleef in bezit van Philips. Nu het aandeel wordt overgedragen aan het Britse pensioenfonds, is de historische band tussen NXP en Philips volgens de woordvoerder doorgesneden. Officieel is het fonds namelijk volledig onafhankelijk van het elektronicabedrijf.

Nasdaq

Begin augustus 2010 kreeg de chipfabrikant een notering aan de technologiebeurs Nasdaq in New York. Met de beursgang hoopt het bedrijf om zijn schuldenlast te verminderen. In mei 2010 bedroeg deze nog ruim vijf miljard dollar. De beursgang leverde ongeveer 476 miljoen dollar op. Dat is lager dan de een miljard dollar die het bedrijf in eerste instantie verwachtte.

Half juni 2010 bleek uit een rapport dat het interne boekhoudcontrolemechanisme bij de fabrikant niet volledig op orde was. Het leek er even op dat de bevinding uit het rapport de beursgang bedreigde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En nu maar hopen dat NXP blijft bestaan, want anders wordt het niets met de nieuwe chip voor de OV-chipkaart, de SmartMX.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-07T13:24:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.