Arnhem/Nijmegen volgt spitsmijders via PDA

Dit artikel delen:

Vanaf de tweede week van september kunnen automobilisten in Arnhem en Nijmegen voor het tweede jaar geld verdienen door de spits te mijden. Enkele duizenden potentiële vrijwilligers zijn in augustus per brief uitgenodigd om mee te doen aan deze proef. Ze zijn gekozen via een 'referentiemeting' in het voorjaar van 2010. Daarbij werden alle kentekens van passerende auto's enkele maanden gefotografeerd. Veelrijders werden er nadien uitgepikt.

'Inmiddels hebben 1500 mensen zich aangemeld voor de proef', vertelt een woordvoerder van de stadsregio. 'De helft heeft zich spontaan aangemeld, de andere helft is uitgenodigd.'

Op basis van hun rijgedrag tijdens de referentiemeting die in het voorjaar is gehouden, krijgen deelnemers een virtueel mobiliteitsbudget toegekend, zo meldt het projectteam achter SLIM Prijzen op de projectsite. Zij die op andere tijdstippen gaan reizen, de fiets of het openbaar vervoer nemen of regelmatig gaan telewerken, kunnen een geldbedrag van maximaal 150 euro per maand verdienen. Iedere keer dat een deelnemer echter tijdens de spits op de RegioRing rijdt, wordt per kilometer tien eurocent afgeschreven. Het bedrag dat hij overhoudt, wordt elke maand op zijn rekening gestort.

PDA

De 'spitsmijdingen' worden geregistreerd via een PDA, die deelnemers in bruikleen krijgen. Behalve dat hun locatie via de PDA wordt bijgehouden, ontvangen ze via dit apparaat ook route- en andere reisinformatie.

De initiatiefnemers - de stadsregio en het ministerie van Verkeer en Waterstaat - willen de proef in de winter van 2010 uitbreiden naar maximaal 15.000 vrijwillige deelnemers. De 'beloningsperiode' van SLIM Prijzen RegioRing start op 6 september en duurt tot met juni 2012.

Files vermijden op de RegioRing

Het project is een initiatief van de Stadsregio Arnhem Nijmegen en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zij werken hierin samen met Offensief Bereikbaarheid, de provincie Gelderland en de gemeenten van de stadsregio.

De proef startte in juni 2009, toen enkel voor de Waalbrug. In september van dat jaar deden 5300 automobilisten mee aan een proef, nadat er 11.000 van hen via brieven, flyers, tekstkarren en advertenties waren uitgenodigd mee te doen.

Dit jaar werd de proef uitgebreid naar de ringwegen rond Arnhem en Nijmegen. Minister Eurlings gaf in januari het startschot voor SLIM Prijzen RegioRing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat dit soort onnozele oplossingen nodig zijn omdat men nog steeds weigert een tweede brug te bouwen. Die had er al jaren geleden moeten staan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-21T13:29:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.