Reggefiber leent 285 miljoen euro

Glasvezelaanbieder Reggefiber sluit een 10-jarige lening van 285 miljoen euro af met een consortium van banken. Het geld kan het bedrijf besteden aan de verdere aanleg van zijn glasvezelnetwerk in 33 Nederlandse gemeenten. Mede door de lening en het open karakter van de diensten zouden tegen 2012 tussen de 1,1 en 1,3 miljoen Nederlandse huishoudens kunnen zijn voorzien van snelle breedbandtoepassingen en digitale hdtv op meerdere toestellen.

Het geld wordt beschikbaar gesteld door een consortium bestaande uit de Europese Investeringsbank (EIB) van de Europese Unie, ABN Amro, BNP Paribas, Friesland Bank, ING en RBS. 'Het open netwerkmodel van Reggefiber zal nieuwe en bestaande telecomaanbieders stimuleren diensten via het Fiber to the Home-netwerk te leveren', meldt vice-president Simon Brooks van de EIB. Fiber to the Home (FttH) betekent glasvezelverbinding tot direct aan huis, terwijl de glasvezel in veel andere gevallen niet verder reikt dan de wijkcentrale.

Concurrentie

Eurocommissaris Neelie Kroes van Digitale Agenda stelde de Europese Unie eerder tot doel om in het jaar 2020 de helft van alle huishoudens te voorzien van toegang tot snel internet. Dat bevordert volgens haar de Europese concurrentiepositie, de mate van digitale innovatie en economische groei. In totaal heeft de EIB in 2009 daartoe al meer dan 18 miljard euro aan leningen verstrekt.

Reggefiber is een joint venture tussen investeringsmaatschappij Reggeborgh (59 procent) en telecombedrijf KPN. De goedkeuring die de Nederlandse Mededingingsautoriteit aan deze samenwerking gaf, leidde tot wrevel onder concurrenten van KPN. Zij gingen in 2009 in beroep tegen de NMa-goedkeuring en tegen de tarifering die de autoriteit de joint venture oplegde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-03T14:28:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.