EMC boert goed in 2010 door cloud computing

Leverancier van dataopslag en informatiebeheer EMC heeft in het vierde kwartaal van 2010 goede zaken gedaan. Het bedrijf behaalde een omzet van 4,8 miljard dollar en een winst van 628,6 miljoen dollar. In heel 2010 scoorde de dataopslagleverancier een omzet van 17 miljard dollar en een winst van 1,1 miljard dollar. Volgens EMC groeide de omzet door de toenemende behoefte aan opslag voor data. Ook stappen klanten vaker over naar cloud computing, waarbij behoefte is aan een storage-omgeving.

EMC zag in het vierde kwartaal van 2010 zowel groei in de verkoop van zijn high-end en mid-tier storage producten. De verkoop van de Symmetrix dataopslag systemen steeg met 19 procent. De verkoop van storage werd gecombineerd met een groeiende afzet van VMware's virtualisatiesoftware en RSA's security software. VMware zag zijn omzet met 38 procent toenemen. RSA zag zijn omzet met 28 procent stijgen. Alleen EMC's Information Intelligence Group zag zijn omzet dalen met twee procent. Dat komt volgens EMC doordat klanten in een overstapfase zitten maar nog niet investeren in nieuwe producten.

Groei

De omzet in het vierde kwartaal bedroeg 4,9 miljard dollar. Dat is 19 procent meer dan hetzelfde kwartaal in 2009. De winst bedroeg 628,6 miljoen dollar. Dat is 53 procent meer dan dezelfde periode in 2009, toen was de winst nog 390,6 miljoen dollar. EMC had in de Noord-Amerikaanse markt een omzet van 2,6 miljard dollar, goed voor 53 procent van de wereldwijde omzet. Dat is een groei van 20 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2009.

Over heel 2010 heeft EMC een omzet geboekt van17 miljard dollar. Dat is 21 procent meer dan in 2009, toen was de omzet 14 miljard dollar. De winst bedroeg 1,9 miljard dollar. Dat is 66 procent meer dan 2009, toen was de winst 1,1 miljard dollar.

IaaS

David Goulden, executive vice president en cfo bij EMC, zegt dat EMC groeit dankzij de toenemende vraag naar cloud computing. Hierbij spelen andere ontwikkelingen, zoals virtualisatie van applicaties en de opkomst van Infrastructure-as-a-Service (IaaS) een grote rol.  EMC zegt dat het klanten bij al deze zaken kan helpen.

Joe Tucci, ceo van EMC, is tevreden over de resultaten van 2010. Hij verwacht in 2011 weer verder te groeien. Volgens Tucci is EMC sterker gegroeid dan de markt. In 2010 werd verwacht dat de it-uitgaven met 3,5 procent zouden stijgen. Maar EMC zegt dat it-uitgaven, in de markt waarin het actief is, met tien procent toenamen. Voor 2011 verwacht Tucci dat de it-uitgaven met vijf tot zeven procent toeneemt. De omzet moet dan ongeveer groeien met vijftien procent naar 18,6 miljard dollar. De winst moet dan uitkomen op 2,4 miljard dollar.

Dell

EMC verwacht veel van de 41 nieuwe hardware en software producten die onlangs warden geïntroduceerd. Zo zijn voor de bovenkant van het mkb en de middenmarkt zijn de VNX midrange en VNXe SMB storage appliances geïntroduceerd.  EMC's nieuwe VNXe mag niet door Dell worden verkocht.

Tucci verwacht niet veel meer te groeien met partner Dell, die als reseller optreedt voor EMC. Tucci zegt dat de relatie met Dell verandert is van ‘strategisch' naar ‘tactisch'. Er wordt dus niet meer alleen samengewerkt maar ook geconcurreerd. De relatie met Dell staat sinds 2010 onder druk. Zo verkocht Dell minder Clariion storageproducten. Maar EMC's resellers verkochten in het vierde kwartaal op hun beurt 44 procent meer Clarrion producten. EMC zegt nog nauwer te willen werken in de ict-vakhandel, met distributeurs, resellers, systeem integratoren en service providers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-26T09:01:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.