Cloudstorage is in trek ondanks vooroordelen

Cio's en ict-beheerders hebben interesse om meer data in de cloud op te slaan. Het gaat met name om e-mail, back-up en grote hoeveelheden dataopslag. Dit meldt het marktonderzoeksbureau Storage Strategies NOW (SSG-NOW) in het rapport ‘Cloud Storage: Adoption, Practice and Deployment’.

Het onderzoek van Storage Strategies NOW werd in samenwerking gedaan met de internationale dataopslagbelangengroep Storage Networking Industry Association. Er werden meer dan 130 ict-beslissers, die werkzaam zijn bij grote bedrijven, gevraagd of ze hun data in de cloud willen opslaan. Ongeveer 57 procent is van plan dat te doen. Zij willen vooral hun e-mail, front office-applicaties en back-up in de cloud op slaan. Dat kan zowel in publieke als in private clouds. Indien de data in een publieke cloud worden opgeslagen, moeten er bepaalde eisen voor standaarden en beveiliging zijn.

Data-informatie

De cio's en ict-beheerders gaven aan dat cloudstorage wordt gebruikt als een off-site locatie voor de opslag van data-informatie. Dankzij cloudstorage hoeven ict-beslissers ook niet meer hun eigen dataopslaginfrastructuur verder uit te bouwen en kunnen ze hun zakelijke processen beter stroomlijnen. Cloudstorage moet verder tot reductie leiden van de operationele kosten, aldus de respondenten.

Volgens het rapport is ongeveer 27 procent van de respondenten van plan de data binnen een half jaar tot één jaar naar de cloud te migreren. Ongeveer 22 procent heeft reeds een deel van de data in de cloud opgeslagen. 17 procent geeft aan dat de data over twaalf tot achttien maanden naar de cloud te brengen. 12 procent geeft aan de data pas over achttien maanden tot twee jaar in een cloudomgeving op te slaan.

Vooroordelen

Er zijn volgens de respondenten nog wel vooroordelen over cloudstorage. Zo zei bijna 25 procent van de ondervraagde ict-beslissers dat de perceptie heerst dat cloudstorage zich nog niet waar heeft gemaakt. Andere vooroordelen zijn dat cloudstorage niet betrouwbaar is, dat het vendor lock-in creëert en daardoor dataopslagdiensten moeilijk te integreren zijn. Deze voordelen wil de SNIA wegnemen, onder andere door de SNIA Cloud Data Management Interface (CDMI)-standaard. Hiermee kunnen service providers gestandaardiseerde clouddiensten aanbieden, aldus de SNIA.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-18T11:58:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.