Bull levert derde petaflop-supercomputer

Het Franse atoomcommissariaat CEA heeft Bull geselecteerd voor het leveren van een supercomputer aan het International Fusion Energy Research Center (IFERC) in het Japanse Rokkasho. Dit krachtige rekenmonster met een piekprestatie van bijna 1,3 petaflops wordt ingezet voor geavanceerde modellering en simulatie op het gebied van plasma's en gecontroleerde kernfusie. De supercomputer zal vanaf januari 2012 vijf jaar voor Europese en Japanse onderzoekers beschikbaar zijn.

Voor Bull, dat ook de installatie regelt en het beheer voor vijf jaar uitvoert, betekent de opdracht het leveren van de derde, door het Franse bedrijf zelf ontworpen en ontwikkelde supercomputer die de petaflop-grens overstijgt. De andere twee petaflop-supercomputers leverde Bull aan CEA en het Engelse Atomic Weapons Establishment (AWE).

Details

De nieuwe machine is ontworpen om 24 uur per dag operationeel te zijn. Door de piekprestatie van bijna 1,3 petaflops is het één van de meest krachtige systemen ter wereld, stelt Bull. De computercomponenten combineren, binnen een clusterarchitectuur, 4410 bullx series B-blades met 8820 Intel Xeon-processoren (type Sandy Bridge) met een totaal van 70.560 kernen. De supercomputer is uitgerust met meer dan 280 terabytes geheugen en een primair opslagsysteem van ruim 5,7 petabytes, aangevuld met een secundair opslagsysteem dat tot en met 50 petabytes kan schalen. Het netwerk van het cluster is gebaseerd op InfiniBand-technologie.

De supercomputer wordt aangevuld met 36 bullx series S-systemen en 38 bullx series R-systemen voor het beheer van het cluster, het beheer van de Lustre-bestandssystemen en voor de gebruikerstoegang. Bull zal ook 32 bullx series R-systemen leveren met zware grafische kaarten voor processing en visualisatie. Voor het beheer van de petaflop-systemen heeft Bull een op Linux-gebaseerde bullx-softwaresuite ontwikkeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-20T10:57:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.