HP sleept Oracle voor de rechter

rechter rechtszaak rechtbank

HP sleept Oracle voor de rechter in de Amerikaanse staat Californië. HP verwijt Oracle dat het contractuele overeenkomsten rond de ondersteuning van Intel Itanium-processors niet nakomt, nu het bedrijf van Larry Ellison de softwareondersteuning voor Itanium-servers heeft stopgezet.

HP heeft Oracle kort voor de gang naar de rechter nogmaals verzocht door te gaan met de ondersteuning van Itanium, maar dat mocht niet baten. HP vraagt de rechter nu Oracle te dwingen om software te blijven ontwikkelen die geschikt is voor Itanium.

Intel x86

Oracle ontwikkelt geen nieuwe software meer voor het Itanium-serverplatform van Intel. Dat betekent dat alleen nog HP Itanium ondersteunt. Oracle, dat nu meer aandacht besteedt aan zijn eigen Sparc-serverplatform, suggereert dat Intel geen grote interesse meer heeft om Itanium verder te ontwikkelen.

Oracle maakte dit bekend na een lange reeks onderhandelingen met het managementteam van Intel. Uit die gesprekken bleek dat Intel meer gericht is op de x86-microprocessoren, aldus Oracle. Volgens het bedrijf zegt Intel dat langzamerhand het einde nadert voor Itanium. Dat valt ook op te maken uit verkoopcijfers van analistenbureau IDC. De verkoop van Risc/Itanium Unix-servers viel in 2010 wereldwijd tegen. Het aantal verkochte servers daalde met 16,8 procent en de omzet met 11,6 procent. Alle leveranciers hadden hier last van. Vooral Oracle kreeg klappen: het zag de afzet van zijn Itanium-servers met 29,3 procent kelderen.

Intel zegt echter dat het de Itanium-processoren en -platformen verder blijft ontwikkelen, onder andere voor HP-UX en andere klanten die Itanium-servers gebruiken. Intel levert onder andere de nieuwe acht-core Itanium-gebaseerde Poulson-processoren die twee keer sneller zijn dan de huidige Intel Tukwila-serverprocessors. Het bedrijf werkt verder aan de nieuwe Kittson Itanium-processor.

Concurrenten en vijanden

HP en Oracle zijn keiharde concurrenten van elkaar geworden, nu Oracle met de overname van Sun actief is geworden op de hardwaremarkt. Daarnaast heeft Oracle ex-HP-ceo Mark Hurd binnengehaald om de hardwaretak te leiden. HP heeft Leo Apotheker als ceo aangsteld, de ex-ceo van Oracle's gezworen vijand SAP. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-16T11:48:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.