Heilig rekencentrum is duurzame oplossing

Breng een datacentrum onder in de kelders van een kerk. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: met de koude lucht uit de kerk worden de computers gekoeld en de verwarmde lucht wordt daarna teruggeleid en brengt de kerk op aangename temperatuur. Met dit idee, Church on a Cloud genoemd, heeft de Roosendaalse architect Geert van der Aa de innovatiecompetitie Holy Warming van duurzaamheidsplatform Nudge gewonnen. Hij had daarbij de Haarlemse Sint-Bavo-kathedraal voor ogen.

Nudge vroeg in het kader van de Holy Warming-wedstrijd om een innovatief duurzaam technisch ontwerp voor het verwarmen van de Sint Bavo in Haarlem. Deze kathedraal heeft net als veel andere kerken te maken met een groot verwarmingsvraagstuk, met name in de winter. Niet alleen vanwege de kou, maar ook door de hoge stookkosten. Omdat de Sint Bavo recent begonnen is aan een grootscheepse restauratie, is het oplossen van dit vraagstuk actueel geworden. Volgens Nudge staat er onderin de gewelven van de Sint Bavo nog ergens een oude oliekachel die op donderdag al wordt aangezet om op zondag - in de winter - een temperatuur van slechts 12 °C te bereiken. Op zondagochtend gaat na de mis de kachel weer uit.

Dat moet beter kunnen, vond het duurzaamheidsbedrijf, en schreef een wedstrijd uit. Winnaar is architect Gerard van der Aa geworden. Met zijn ontwerp ‘Church on a Cloud' helpt hij zowel de ict-industrie als het monumentale kerkgebouw aan een duurzame klimaatbeheersing, aldus Nudge. De winnaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van vijfduizend euro. Daarnaast is het de bedoeling dat zijn idee ook zal worden toegepast in de Sint Bavo.

Kelders

Van der Aa stelt voor om in de kelders van de kathedraal een datacenter van een commercieel bedrijf te huisvesten. Met de koude lucht uit de kerk worden de computers gekoeld. De verwarmde lucht wordt daarna teruggeleid en brengt de kerk op aangename temperatuur. Circulatie vindt plaats via het bestaande systeem van convectorputten. De investering in de warmtebron - het datacenter - wordt door een tweede partij gedaan. Met deze opzet zou het energieverbruik van het datacenter ook gereduceerd kunnen worden.

Volgens dagblad Trouw beslist het kerkbestuur van de Bavo of het rekencentrum er ook echt komt. Nudge zal helpen om een datacenterexploitant te vinden die het concept van Van der Aa kan verwezenlijken. Naast zijn inzending zijn er nog vier eervolle vermeldingen. Alle inzendingen zijn in juli nog te zien in de Sint Bavo-kathedraal, Leidsevaart 146 te Haarlem.

Church on a Cloud

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gents,

Als het over de sint bavo kathedraal gaat dan is het plaatje verkeerd. Dit is de Sint Bavo op de grote markt. Denk dat je de Sint Bavo aan de leidse vaart nodig hebt.
Verder een Tof idee het is er inderdaad erg koud.

groet Vincent

Goed idee maar om instromingsgevaar te voorkomen worden datacenters meestal hoog boven de omgeving gebouwd.
In een kelder zal je dus hier extra aandacht aan moeten besteden.
Maar het is uitvoerbaar.

Dit is wel degelijk de Rooms Katholieke Sint Bavo aan de Leidse vaart in Haarlem. Deze Basiliek staat hoog in de top tien van mooiste kerkelijke gebouwen van Europa.

Wat een prachtig idee! Enkel het overstomingsgevaar is een goed punt. Maar zoalng we mensen op de maan kunnen zetten, heb ik er alle vertrouwen in dat dit puntje ook wel overwonnen kan worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-29T17:34:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.