AMD ziet marktaandeel in 2011 toenemen

Minder processors verkocht in tweede kwartaal

Er worden minder microprocessoren verkocht. Dit blijkt uit een onderzoek van IDC. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2010 is de verkoop van de chips weinig veranderd, maar in het eerste kwartaal van 2011 werden er aanzienlijk meer verkocht. Het aantal verkochte processoren is vergeleken met het eerste kwartaal van 2011 met 2,9 procent afgenomen.

De markt voor de chips was in het tweede kwartaal van 2011 goed voor een omzet van 9,49 miljard dollar. Dat is vier procent minder dan het eerste kwartaal van dat jaar. IDC-onderzoeker Shane Rau geeft aan dat het niet zozeer het tweede kwartaal van 2011 was dat slecht ging, maar dat het eerste kwartaal van 2011 simpelweg een week extra telde, waardoor er meer verkocht kon worden. 'Als we dat weekje eraf hadden gehaald, dan hadden de twee kwartalen bijna hetzelfde geweest.'

Vooral processoren die geïntegreerd zijn met het moederbord zijn populair, zestig procent van de verkochte processoren zijn van dat type. Intel heeft de Sandy Bridge-chip en AMD maakte de Fusion igp-microprocessoren, oftewel processoren die geïntegreerd zijn met het moederbord.

Intel verliest marktaandeel

Intel zag in het tweede kwartaal van 2011 het marktaandeel voor de hele chip-markt met 1,5 procent slinken in vergelijking met het eerste kwartaal van 2011, waardoor Intel nu 79,3 procent van de markt in handen heeft. AMD zag zijn marktaandeel juist groeien met 1,5 procent naar 20,4 procent. VIA Technologies is de derde, met een marktaandeel van 0,3 procent.

Qua chips voor mobiele pc's heeft Intel ook marktaandeel verloren. In het tweede kwartaal van 2011 was het marktaandeel met 1,9 procent geslonken tot 84,4 procent. AMD zag het marktaandeel wederom stijgen naar 15,2 procent, een stijging van 1,8 procent. Het enige segment waar Intel een stijging waarnam van 0,6 procent, is de markt voor werkstations. Daar heeft na het tweede kwartaal 2011 nu een marktaandeel van 94,5 procent en AMD verloor 0,6 procent en eindigt met een marktaandeel van 5,5 procent.

Naar aanleiding van de cijfers heeft onderzoeksbureau IDC de voorspellingen de verkoop van microprocessoren in het jaar 2011 aangepast naar 9,3 procent in plaats van 10,3 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-05T13:45:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.