IBM eist 10,6 miljoen euro van failliet TDM

IBM

Het failliet verklaarde TDM Holdings uit Blaricum heeft een schuld van ruim 10,6 miljoen euro bij IBM. TDM Holdings werd afgelopen 10 november 2011 door de rechtbank in Amsterdam in hoger beroep failliet verklaard.

Uit het faillissementsverslag blijkt dat IBM Nederland Financieringen een vordering heeft van ruim 10,6 miljoen euro. IBM heeft het faillissement van TDM Holdings aangevraagd, zo blijkt het uit het verslag van curator Marijn Schouwenaar van Certa Legal Advocaten uit Amsterdam.

De aandeelhouders van TDM Holdings, die niet in het verslag bij naam worden genoemd, tekenden bezwaar aan. Uiteindelijk werd TDM Holdings in hoger beroep door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. IBM heeft de curator verzocht een onderzoek te doen naar de administratie en boekhouding van TDM Holdings. Tot nu toe zijn de winst en verliescijfers van TDM Holdings onbekend, aldus de curator. TDM Holdings had geen personeel in dienst, het fungeerde alleen als holdingvennootschap.

TDM Holdings, dat in 2007 werd opgericht, was vlak voor het faillissement ‘een vennootschap in ruste', aldus de curator. Dochtervennootschap TDMi verkeerde sinds 2009 in staat van faillissement. De afwikkeling daarvan loopt nog in Duitsland. Sinds 2008 ging het bergafwaarts met TDMi, doordat er minder opdrachten binnen kwamen vanwege de kredietcrisis. Er ontstond een verslechtering van de liquiditeitspositie omdat debiteuren hun rekeningen pas heel laat betaalden, zo blijkt uit het faillissementsverslag.

Paulianeus handelen

De curator kondigt verder een onderzoek naar onbehoorlijk bestuur en mogelijk ‘paulianeus handelen'. Met paulianeus handelen wordt in het Nederlandse en Belgische recht bedoeld dat door acties van degene die iets aan ziet komen, schuldeisers worden benadeeld. Een soort handel met voorkennis dus. De term 'Actio Pauliana' komt uit het Romeinse recht, waar dit gedrag al werd beschreven en bestraft. Bij een faillissement bestaat ‘paulianeus' handelen vaak uit het verkopen van voorraden, gebouwen of inboedel voor een (te) laag bedrag, en wel vlak voor het faillissement.

Over TDM Holdings

TDM Holdings was vroeger in Nederland actief met systeemintegratoren SLTN en Comparex. Deze twee bedrijven werden in 2009 verkocht aan ict-ondernemer Eugène Tuijman. TDM Holdings was een onderdeel van het Duitse systeemhuis TDMi, dat in 2009 surséance aanvroeg en een aantal onderdelen verkocht. TDM Holdings had een kantoor in Blaricum. Tot TDM Holdings behoorden de becom Groep, InforsaCom en InDemand Solutions. TDM was vertegenwoordigd in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Op het hoogtepunt van het bedrijf werkten er 520 medewerkers en bedroeg de omzet 310 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-10T09:57:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.